Kemik doku metabolizması markerlarının geriatrik kalça kırıkları insidansına etkisi
The effect of bone tissue metabolism markers on incidence of geriatric hip fractures
  1. Tez No: 758981
  2. Yazar: ALİ HAYDAR SEVDİREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL KAYAOKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Kalça, Kalsiyum, Vitamin D, Kırık
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
AMAÇ; Çalışmamızda düşük enerjili travmalara bağlı (aynı seviyeden düşme) oluşan femur proksimal uç kırığı olan hastalarda kemik doku metabolizması markerları ve radyolojik ölçümleri incelendi. Sonrasında uygun kontrol grubu ile karşılaştırılarak kalça kırığı insidansı üzerinde etkisi olan kemik doku markerlarını tespit etmeyi amaçladık. MATERYAL/METOD; Çalışmaya hastanemiz acil servisine minör travma sonrası kalça ağrısı ile başvurmuş olan ve femur üst uç kırığı tanısı almış, sonrasında yatırılıp cerrahi tedavi ile tedavi edilen 49 hasta alındı. Kontrol grubu olarak Ortopedi ve Travmatoloji polikliniğine bel ağrısı, kalça ağrısı, yaygın vücut ağrısı gibi şikayetlerle başvurmuş olan fakat herhangi bir osteoporotik kırık geçirmemiş olan 67 hasta çalışmaya alındı. Hastaların geriye dönük KMY ölçümleri, Vit D, Parathormon, Kalsiyum, Fosfor, Albümin ve Alkalen Fosfataz sonuçları çıkartıldı ve istatistiksel testlere tabii tutuldu ve kalça kırığı insidansı üzerindeki etkileri incelendi. BULGULAR; Çalışmamızda toplamda 116 hasta retrospektif olarak incelendi. Çalışmadaki bütün hastaların yaş ortalaması 76,2 idi. Femur kırığı olan hastaların yaş ortalaması 77,5 iken kontrol grubu olarak seçilen hastaların yaş ortalaması 75,2 idi. Çalışmaya dışlanma kriterleri dikkate alınarak toplam 45 Erkek 71 Kadın hasta dahil edildi ve veriler geriye dönük incelendi. Bu hastaların geriye dönük incelemelerinde; KMY-Kalça T ve Kalça Z skorları, Vit D, Kalsiyum ve Albümin değerlerinin kırık grubunda anlamlı derecede düşük olduğu ve görülmüş, bunların dışında incelenen Fosfor, Alkalen Fosfataz ve Parathormon değerlerinin her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka sahip olmadıkları görülmüştür. Kontrol grubunda Hipoalbüminemik, Hipokalsemik ve Hipofosfatemik hasta olmaması da dikkat çekmiştir. SONUÇ; Bütün markerlar incelendiğinde özellikle KMY ölçümleri, Vit D, Kalsiyum ve Albümin seviyelerinin kalça kırığı riskinin belirlenmesinde güçlü birer marker olabileceği görülürken Parathormon, Alkalen Fosfataz ve Fosfor değerlerinin risk belirlenmesi üzerinde etkili bir rolü olmadığı görülmüştür. Kalça kırıkları risk faktörleri belirlenirken tek bir markera bağlı kalmak doğru değildir ve multifaktöriyel bir yaklaşım gerektirmektedir. Kemik metabolizmasının durumunu ortaya koyan parametlerinin birlikte incelenmesi ile kalça kırığı geçirmemiş hasta grubunun periyodik olarak değerlendirilmesi ve mevcut soruna yönelik tedavilerle kalça kırıkları gelişmeden bu sorunları gidermek olası sorunların doğmasını da engelleyecektir.
Özet (Çeviri)
OBJECT; In our study, bone tissue metabolism markers and radiological measurements were examined in patients with proximal femur fracture due to low-energy trauma (falling from the same level). Afterwards, we aimed to determine the bone tissue markers that have an effect on the incidence of hip fracture by comparing them with the appropriate control group. MATERIAL/METHOD; The study included 49 patients who applied to the emergency department of our hospital with minor post-traumatic hip pain and were diagnosed with femur proximal fracture, and were hospitalized and treated surgically afterwards. As the control group, 67 patients who applied to the Orthopedics and Traumatology outpatient clinic with complaints such as low back pain, hip pain, and widespread body pain but did not have any osteoporotic fractures were included in the study. Retrospective BMD measurements, Vit D, Parathormone, Calcium, Phosphorus, Albumin and Alkaline Phosphatase results of the patients were obtained and subjected to statistical tests and their effects on hip fracture incidence were examined. RESULTS; In our study, a total of 116 patients were analyzed retrospectively. The mean age of all patients in the study was 76.2. While the mean age of the patients with femur fracture was 77.5, the mean age of the patients selected as the control group was 75.2 years. Considering the exclusion criteria, a total of 45 male and 71 female patients were included in the study and the data were analyzed retrospectively. In retrospective examinations of these patients; BMD-Hip T and Hip Z scores, Vit D, Calcium and Albumin values were found to be significantly lower in the fracture group, and it was observed that Phosphorus, Alkaline Phosphatase and Parathormone values were not statistically significantly different between the two groups. It was also noteworthy that there were no Hypoalbuminemic, Hypocalcemic and Hypophosphatemic patients in the healthy group. CONCLUSION; When all markers were examined, it was observed that BMD measurements, Vit D, Calcium and Albumin levels could be strong markers in determining the risk of hip fracture, while Parathormone, Alkaline Phosphatase and Phosphorus values did not have an effective role in determining the risk. It is not correct to stick to a single marker when determining risk factors for hip fractures and requires a multifactorial approach. Periodic evaluation of the patient group who has not had a hip fracture by examining the parameters that reveal the state of bone metabolism, and eliminating these problems before hip fractures develop with treatments for the current problem will also prevent possible problems from occurring. Key worlds: Osteoporosis, Hip, Calcium, Vitamin D, Fracture