Pressed lightweight masonry units from expanded ferrochromium slag
Genleştirilmiş ferrokrom curufundan preslenmiş hafif duvar elemanları
- Tez No: 75911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: genleştirilmiş ferrokrom cürufu, hafif agrega, hafif agregalı beton, preslenmiş bloklar. iv, expanded ferrochromium slag (EFCS), lightweight aggregate, lightweight aggregate concrete, pressed masonry units
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZ GENLEŞTİRİLMİŞ FERROKROM CÜRUFUNDAN PRESLENMİŞ HAFİF DUVAR ELEMANLARI Azanbayeva, Saule K. Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Tokyay Aralık 1998, 71 Sayfa Bu çalışmada genleştirilmiş ferrokrom cürufunun agrega olarak preslenmiş hafif duvar elemanları üretiminde uygunluğu araştırılmıştır. Çalışmanın deneysel bölümünde genleştirilmiş ferrokrom cürufunun ve bu cüruf kullanılarak üretilen preslenmiş hafif duvar elemanlarının özellikleri belirlenmiştir. Bu amaç için hacimce 1:1.5, 1:6 ve 1:10 olan çimento:agrega oranları ile değişik karışımlar elde edilmiştir. 25x30x7 cm bloklar şekillendirme aletinde preslenme ve vibrasyon kullanılarak hazırlanmıştır. iii7, 28 ve 90 günlük numuneler üzerinde birim ağırlık, su emme, basınç dayanımı, donma-çözülme ve ısı geçirgenliği deneyleri yapılmıştır. Genleştirilmiş ferrokrom cürufu kullanılarak elde edilen preslenmiş hafif duvar elemanlarının yeterli özelliklere sahip olup olmadığının kontrolü, elde edilen sonuçların benzer nitelikteki diğer malzemelerin standartlarında verilen sınırlar ve diğer hafif betonlar ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, çimento:agrega oranı 1:6 and 1:10 olan blokların sırasıyla, 610 ve 840 kg/m3 gibi düşük birim ağırlıklarına sahip oldukları saptanmıştır. Isı geçirgenlik katsayıları ise 0.236 ve 0.220 kcal/mh°C olarak izolasyon amaçlı diğer tuğla, duvar elemanları hafif betonlara göre bir miktar fazla ancak yüksek fırın cürufu betonlarına yakın değerlerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESSED LIGHTWEIGHT MASONRY UNITS FROM EXPANDED FERROCHROMIUM SLAG Azanbaeva, Saoule K. M.S., Deparment of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mustafa Tokyay December 1998, 71 pages This study has been conducted to investigate the suitability of expanded ferrochromium slag which is a by-product of ferrochromium industry as an aggregate in the production of lightweight masonry units. In the experimental program properties of the expanded ferrochromium slag and the pressed lightweight masonry units cast by using the slag were investigated. For this purpose, mixtures were prepared by using cement:aggregate ratios of 1:1.5, 1:6, and 1:10, by volume. Block specimens with the dimensions of 25x30x7 cm were prepared by pressing and vibrating in the molding machine. iDensity, water absorption, compressive strength, freezing-thawing resistance and thermal conductivity of the pressed lightweight masonry units were determined at 7, 28 and 90 days. The experimental results were compared with the limits given in the standards for other types of masonry units and the properties of other types of lightweight concretes to determine whether the pressed lightweight masonry units from expanded ferrochromium slag have satisfactory properties. The test results indicated that the masonry units having cement:aggregate ratios of 1:6 and 1:10 give low densities as 840 and 610 kg/m3, respectively. Their thermal conductivities were about 0.236 and 0.220 kcal/mh°C, being slightly greater than the values for other bricks and lightweight concretes used for insulating purposes and close to the values for blast furnace slag concrete.