Structural design and experimental analysis of filament-wound composite tubes under combined loading
Filaman sargı yöntemiyle üretilmiş çeşitli yükler altındaki kompozit bir borunun yapısal tasarımı ve deneysel analizi
- Tez No: 75910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVEND PARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: filaman sargı, ortotropik, bükme, karbon, E-cam, epoksi, kompozit malzemeler iv, filament-wound, orthotropic, bending, carbon, E-Glass, epoxy, composite materials iii
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz FİLAMAN SARGI YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ, ÇEŞİTLİ YÜKLER ALTINDAKİ KOMPOZİT BİR BORUNUN YAPISAL TASARIMI VE DENEYSEL ANALİZİ Aleçakır, Sezgin Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Aralık 1998, 131 sayfa Anizotropik elastisite teorisine dayalı olarak, filaman sargı yöntemiyle üretilmiş olan çok-tabakalı kompozit bir borunun, eksenel simetriye sahip yükler ve bükme momenti için ayrı ayrı olmak üzere, her bir ortotropik tabakasındaki gerilimler ve uzamalar için analitik çözümler açık olarak elde edilmiştir. Ayrıca, kompozit boruların bükülme davranışını araştırmak üzere deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Özel bir test aparatı tasarlanıp, üretilmiş ve iki değişik elyaf, karbon ve cam; camsı geçiş sıcaklıkları farklı iki reçine; dört değişik sarım açısı ve iki farklı çap kombinasyonları kullanılarak üretilen 120 kompozit boru üzerinde bükme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçlan kullanılarak, tasarım amaçlı bir veritabam oluşturulmuştur. Deneyler, elde edilen analiz yöntemiyle de simüle edilerek deneysel ve teorik sonuçlar arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Oluşturulan gerilim-analiz yöntemi, interaktif ve gerilime-dayalı uygun bir başarısızlık kriteri ve deneysel sonuçlarla iyi bir uyum içinde olan ve kalınlık yönündeki elastik sabitleri de hesaplamaya yönelik, tabaka teorisine dayalı bir korelasyonla birleştirilerek, çeşitli yükler altındaki kompozit borunun güvenli tasannu mümkün kılınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL DESIGN AND EXPERIMENTAL ANALYSIS OF A FILAMENT- WOUND COMPOSITE TUBE UNDER COMBINED LOADING Aleçakır, Sezgin M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas December 1998, 131 pages Based on the anisotropic elasticity theory, explicit analytical solutions for the stresses and displacements in each orthotropic layer of a multi-layered filament-wound tube subjected to axi-symmetric loads and bending have been obtained seperately. An experimental study has also been carried out for investigating the bending behaviour of composite tubes. A special bending test setup has been designed, produced and bending tests have been performed on 120 sample composite tubes manufactured with a combination of two different fiber types: carbon and glass; two different types of resin systems: two epoxies with different glass transition temperatures; two different diameters and four different winding angles. Using the results of the experiments, a database has been formed for design purposes. The experiments have also been simulated by utilizing the analysis and comparisons have been made between the experimental and theoretical results. The stress-analysis performed has been combined with a suitable, interactive, stress-based macroscopic failure criterion and a good-fitting correlation based on the laminated plate theory for estimating the through thickness elastic constants, to enable the safe design of filament-wound composite tubes under combined loading.