Mechanical modeling of extension of the aegean block
Ege bloğunda gözlemlenen çekilme hareketinin mekanik modellenmesi
- Tez No: 75912
- Danışmanlar: PROF. DR. METE NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aegean region, subduction, extension, viscosity. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz EGE BLOĞUNDA GÖZLEMLENEN ÇEKİLME HAREKETİNİN MEKANİK MODELLENDİRİLMESİ ÖZMUTLU, Burak Selman Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Mete NAKİBOGLU Eylül 1998, 125 sayfa Bu tezde, Orta ve Güney Yunanistan, Ege Denizi ve Batı Anadolu' yu içerisine alan Ege Bölgesi incelenmektedir. Bölge Avrupa, Afrika ve Arabistan anakaralarının etkileşim alanında yer almakta ve bölgede hızlı bir hareket ve etkileri Bulgaristan-Makedonya ve Arnavutluk' ta da gözlemlenen kuzeydoğu-güneybatı yönünde çekilme deformasyonu gözlenmektedir. Bu çalışmada Ege Bölgesi' nde çekilme incelenmektedir. Ege' de gözlemlenen çekilme deformasyonu iki mekanizmaya bağlanmaktadır. Birincisi Afrika kıtasının dalışından kaynaklanan çekilme etkisi, ikincisi ise kabuk kalınlık farklılıklarından oluşan yayılma etkisidir. Bu çalışmada Afrika kıtasının dalış etkisi basit bir mekanik modelle incelenmektedir. GPS ve deniz seviyesi ölçümlerinden gelen deformasyon değerleri modele uygulanmış ve gereken gerilme değeri hesaplanmıştır. Dalma etkisinin yarattığı gerilme 100 bar mertebesinde kabul edilmiş ve buradan da litosferin etkin viskositesi 1022 poise olarakhesaplanmıştır. Daha önceki çalışmalardan elde edilen viskosite değerleri incelendiğinde (Walcott, 1970; Wdowinski et al., 1989) Ege litosferinin emsallerine göre daha zayıf olduğu gözlemlenmektedir. Bölgede ısı akışının fazla olduğu (Jongsma, 1974) ve uzamanın en az 3 milyon yıldır süregeldiği (Le Pichon et al., 1995) gözönünde bulundurulunca çıkan sonuç normal görünmektedir. Eğer gerçekten dalma etkisi bölgede 100 bar mertebesinde bir gerilme uyguluyorsa, gözlemlenen deformasyon sadece dalma etkisiyle açıklanabilmektedir. Anahtar Kelimeler Ege Bölgesi, dalma etkisi, çekilme, viskosite. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL MODELING OF EXTENSION OF AEGEAN REGION ÖZMUTLU, Burak Selman MS., Department of Civil Engineering Supervisor Prof. Dr. S. Mete NAKİBOGLU September 1998, 125 pages The Aegean Region, which covers the Central and Southern Greece, Aegean Sea and Western Turkey, is the main concern of this thesis. The region is located in the interaction zone of three main continental blocks namely Eurasia, Africa and Arabia, and it shows a rapid translation and significant NE-SW extension even observable in Bulgaria-Macedonia and Albania. In this study, the extensional deformation observed in the region is investigated. There are two plausible mechanisms responsible for the extensional deformation of the Aegean. These are the roll-back action of subduction and buoyancy forces due to crustal thickness variations. The effect of the subduction is checked in this study by a simple mechanical model. Deformations coming from GPS measurements and sea-level 111change measurements are applied and the stress needed to create this extension is calculated. Considering that a stress of 100 bar is a reasonable amount for subduction suction, the effective viscosity of the lithosphere is estimated as 1022 poise. Comparing this value to the estimations done for continental lithosphere (Walcott, 1970; Wdowinski et al., 1989), Aegean lithosphere seems to be weaker. It is understandable as high heat flow is observed in the region (Jongsma, 1974) and extension is continuing for at least 3 million years (Le Pichon et al., 1995). So if really the subduction suction is exerting a stress of 100 bars, it can compensate the recent deformation.