Wear performance of squeze cast A356/SIC particulate reiforced composites
Sıkıştırmalı döküm yöntemiyle üretilmiş SIC parçacıklarıyla güçlendirilmiş A356 matrisli kompozitlerin aşınma performanslrı
  1. Tez No: 75913
  2. Yazar: BURAK TARKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıkıştırmak döküm, Kompozit, Isıl işlem, Mekanik özellikler, Aşınma özellikleri, Mikroyapı, Squeeze casting, Composites, Heat treatment, Mechanical properties, Wear properties, Microstructure. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz SIKIŞTIRMALI DOKUM YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ SiC PARÇACIKLARIYLA GÜÇLENDİRİLMİŞ A356 MATRİSLİ KOMPOZİTLERİN AŞINMA PERFORMANSLARI Tarkan, Burak Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Filiz Sanoğlu Eylül 1998, 101 sayfa Bu çalışmada, aluminyum-silis-magnezyum alaşımı (A3 56) ve 4%, 6% ve 15% SiC parçacıklarıyla güçlendirilmiş A356 matrisli kompozitler sıkıştırmak döküm yöntemiyle üretildi. Alaşımın döküm mikroyapısı ve ısıl işlemin ötektik silis üzerindeki etkisi incelendi. 540 ± 5 °C'de çözündürme işlemini takiben 170 ± 2 °C yaşlandırma işlemi yapıldı. Alaşımın ve kompozitlerin mekanik özellikleri oda sıcaklığında yapılan çekme deneyleriyle bulundu. Isıl işlemin ötektik silis fazının yuvarlanmasına sebep olduğu belirlendi. SiC parçacıklarının eklenmesi elastik modülüsün yükselmesine ve sünekliğin azalmasına yol açtığı gözlendi. Bu işlemin aynı zamanda aşınma performansını 2.5 N yükte arttırırken, 29.9 N yükte 15% SiC kompozit için kötüleştirdiği bulundu. Sürtünme hızının artması 4% A356/SİC kompozit için 2.5 N yükte aşınma oranını azalttı, maksimum sertliğe kadar yapılan ısıl işlemse, 0.68 m/s hızda ve 29.9 N yükte matris alaşımının aşınma direncini arttırırken 6% SiC/ A3 56 kompozit için bir iyileştirme yapmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WEAR PERFORMANCE OF SQUEEZE CAST A356/SİC PARTICULATE REINFORCED COMPOSITES Tarkan, Burak M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Filiz Sanoğlu September 1998, 101 pages In this study, the squeeze casting method has been used for the production of aluminium-silicon-magnesium alloy (A3 56) and the composites reinforced with 4 vol.%, 6 vol.% and 15 vol.% SiC particulates. As-cast microstructure of the matrix alloy and the effect of heat treatment on the eutectic silicon was investigated. The solutionizing temperature was 540+ 5 °C and the casting products were aged at 170± 2 °C. Mechanical properties of the alloy and composites were examined at room temperature and the wear tests were applied for different sets of conditions. The heat treatment process spheroidised the eutectic silicon phase and formed magnesium silicide precipitates. Incorporation of SiC particles improved the stiffness of the alloy while decreasing the ductility. Also wear performance were improved at low applied load (2.5 N) with increased SiC content but deteriorated at 29.9 N force for 15 % SiC composite. Increase in sliding speed for 4% SiC/ A3 56 composite decreased the wear rate at 2.5 N force, and heat treatment to peak hardness improved the wear resistance of the matrix alloy whereas it did not make any significant change for 6% SiC/ A3 56 composite for 0.68 m/s sliding speed at 29.9 N applied force. m