Effect of instruction of students understanding of electric current concept using conceptual change text at 6th grade
Kavram değiştirme metinleri kullanılarak hazırlanan yöntemin 6. sınıf öğrencilerde elektrik akımı konusunu anlamaya olan etkisi
- Tez No: 75933
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Yanılgı, Alternatif Kavram, Kavramsal Değişim Metni, Geleneksel Öğretim Metodu, Elektrik Akımı. vı, Misconceptions, Alternative Conceptions, Conceptual Change Text, Traditional Method, Current Electricity. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz KAVRAM DEĞİŞTİRME METİNLERİ KULLANILARAK HAZIRLANAN YÖNTEMİN 6.SINIF ÖĞRENCİLERİNDE ELEKTRİK AKIMI KONUSUNU ANLAMAYA OLAN ETKİSİ YALVAÇ, Buğrahan Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İlker ÖZKAN Eylül 1998, 115 Sayfa Bu çalışmanın amacı; Kavramsal Değişim Metinleri kullanılarak hazırlanan yöntemin, altıncı sınıf öğrencilerinin Elektrik Akımı konusunu anlamaya olan etkisini araştırmaktı. Öğrencilerin olası kavram yanılgıları literatür taraması yapılarak saptandı. Önceki bir çok çalışmada öğrencilerin Elektrik ve Elektrik Akımı konularındaki kavram yanılgıları vurgulanmıştır. Kavramsal değişim sağlayabilmek için dört adet Kavram Değişim Metni (KDM) hazırlandı. Öğrencilerin düşüncelerini ortaya çıkartabilmek için, 28 soruluk Elektrik Akımı Kavram Testi (EAKT) olarak adlandırılan bir tanı testi geliştirildi. Öğrencilerin KDM'ne bakış açılan incelenmek istendiğinden, Likert- türünde bir tutum ölçeği hazırlanmış ve uygulanmıştır. Çalışmanın deneklerini, Ankara ilinde bulunan TED Ankara Koleji'ndeki 4 sınıftaki öğrenciler oluşturmuştur. Toplam olarak 117 öğrencinin verdikleri cevaplar analizlerde kullanılmıştır. İki sınıf rastgele seçilerek kontrol grubuna konmuş ve busınıflardaki öğrencilere Geleneksel Öğretim Metodu (GÖM) ile konu anlatılmıştır. Diğer iki sınıftaki öğrenciler KDM kullanılarak hazırlanan yöntem ile konuyu öğrenmişler ve bu sınfların oluşturduğu gruba deneysel grub denmiştir. EAKT iki gruba da üç ayrı zamanda uygulanmıştır. Bu uygulamalar öntest, sontest ve geciktirilmiş test şeklinde olmuştur. Öntest sonuçlan, uygulamanın başında, grublann istatistiksel olarak EAKT'den aldıkları puanlar açısından denk olduklarını göstermiştir. Uygulamaların sonunda, KDM kullanılarak hazırlanan uygulama ile GÖM 'nun karşılaştırılması için EAKT her iki gruba da sontest olarak verildi. Verilerin analizi KDT ve GÖM'nun Elektrik Akımı konusunun kavram düzeyinde anlaşılmasının geliştirilmesine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğunu gösterdi. Buna ragmen sontest sonuçlan ve kazanç puanlan karşılaştınldığında, deneysel grubun kontrol grubundan daha başanlı olduğu gözlendi. Bir ay sonra öğrencilerin öğrendikleri bilgileri hatırladıklar, geciktirilmiş testin sonuçlan tarafından ispat edilmiştir. Birçok araştırmacının da vurguladığı gibi daha üst sınıflarda da öğrenciler elektrik akımı konusunda kavram yanılgılanna sahipler. Fen bilgisi eğitiminde öğrencilerin ön bilgilerinin ve kavram yanılgılannm dikkate alınması ve yanılgılann giderilmesi gerektiği önerildi. Bu çalışmada hazırlanan ve kullanılan mataryellerin benzeri uygulamalarda da kullanılabileceği belirtildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF INSTRUCTION ON STUDENTS' UNDERSTANDING OF ELECTRIC CURRENT CONCEPT USING CONCEPTUAL CHANGE TEXT AT 6th GRADE YALVAÇ, Buğrahan MS, Department of Science Education Supervisor: Prof. Dr. İlker ÖZKAN September 1998, 115 Pages The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the conceptual change text based design instruction on 6th grade students' understandings of electric current concept. Students' probable misconceptions had been identified from the literature since there were many studies concerning students' misconceptions on electric current concept and electricity. So as to promote conceptual change, four conceptual change texts (CCT) were developed. A 28-item diagnostic Electric Current Concept Test (ECCT) was developed and used to elicit students' conceptions. In order to illuminate students' views toward conceptual change texts, an attitude scale developed by the researcher, was administered to the subjects. The subjects of this study included four classes from TED Ankara College in Ankara, Turkey, and a total of 1 17 students' scores were used for the analysis. Students from two classes that were randomly assigned, participated in traditional instruction and referred as control group. Students from two other classes participated in CCT based design instruction and mreferred as experimental group. ECCT had been administrated to both groups on three different occasions as pretest, posttest and delayed-test. The pretest results indicated that at the beginning of the treatment, groups were statistically equivalent in terms of their mean scores in ECCT. After the treatment ended, ECCT was given to both groups as a posttest to evaluate the effectiveness of conceptual change text based design instruction compared to traditional instruction. Analysis indicated that both instructions had a statistically significant effect on the development of conceptual understanding of electric current. Nevertheless, when the post-test results and the gain-scores of the groups were compared, it was seen that the experimental group did better than the control group. No retention effect was observed when one month period of time lasted in both groups. As many researchers indicated, many students at higher grades may still have misconceptions on electric current concept. It is proposed that students' preconceptions and misconceptions should be taken into account and remediated in science teaching in any science topic. The results of this study and the instruments developed here will be used for similar purposes in further studies.