10-13 yaş arası çocuklarda oyun temelli voleybol egzersizinin fiziksel uygunluk parametrelerine etkisi
The effect of GAME-BASED volleyball exercise on physical fitness parameters in children aged 10-13
- Tez No: 759370
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, Fitnessgram, Oyun Temelli Eğitim, Voleybol, Physical fitness, Fitnessgram, Game Based Training, Volleyball
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı beden eğitimi dersleri dışında uygulanan oyun temelli voleybol egzersiz programının ortaokul öğrencilerinin fiziksel uygunluk yetilerine etkisini araştırmaktır. Bu çalışmaya iki sınıftan toplam 68 öğrenci (38 erkek ve 30 kız) katılmıştı. Erkeklerde 20'i deney (yaş = 11.2 ± 0.8 yıl), 18'i kontrol (yaş = 10.8 ± 1.2 yıl), kızlarda 18'i deney (yaş = 11.5 ± 1.2 yıl), 12'i kontrol grubuna rastgele atanmıştır (yaş = 10.6 ± 0.9 yıl). Fiziksel uygunluk seviyesi belirlemek için mekik, şınav, bükülü kol asılma, gövde kaldırma, mekik koşusu ve esneklik testleri yapılmıştır. Tekrarlanan ölçümler varyans analizinden elde edilen sonuçlar, erkek çocuklarda bütün fiziksel uygunluk test puanları üzerinde önemli bir etkileşim göstermiştir (Mekik, F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Şınav F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Bükülü kol asılma F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Gövde kaldırma F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Mekik koşusu F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Eriş-uzan F 1, 36 = 5.273, p = 0.025). Kız çocuklarda ise mekik koşusu ve eriş-uzan test puan ortalamaları dışında önemli bir etkileşim göstermiştir ( Mekik, F 1, 36 = 5.273, p = 0.025,Şınav F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Bükülü kol asılma F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Gövde kaldırma F 1, 36 = 5.273, p = 0.025). Oyun temelli voleybol egzersiz programının hizmet etkisini incelerken, sekiz haftalık müdahalenin kız ve erkek çocuklarda her iki grubun sonuçlarını iyileştirdiği görülmüştür. Deney grubu, kontrol grubuna kıyasla kız öğrencilerde mekik koşusu ve eriş-uzan testi dışında tüm fiziksel uygunluk testleri açısından önemli ölçüde yüzdelik değişim göstermiştir. Bulgular, oyun temelli voleybol egzersiz programının ortaokul öğrencilerinin fiziksel uygunluk yetilerine etkinliğini gösterse de eğitime katılmayan çocukların fiziksel uygunluk yetilerinde gelişme olduğu görülmektedir. Bu etkinin olgunlaşmaya veya çocukların fiziksel aktivite düzeylerinin farklılıklarına bağlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of the game-based volleyball exercise program applied outside of physical education classes on the physical fitness abilities of primary school students. A total of 68 students (38 males and 30 females) from two classes participated in this study. Male students, 20 of whom were in experimental group (age = 11.2 ± 0.8 years), 18 were in control group (age = 10.8 ± 1.2 years), and female students, 18 of whom were in experimental group (age= 11.5 ± 1.2 years) and 12 female students (age = 10.6 ± 0.9 years) were randomly assigned to the control group. Sit-ups, push-ups, bent-arm hang, trunk lift, shuttle run and sit and reach flexibility tests were performed to determine the level of physical fitness. Results from repeated measures analysis of variance showed a significant interaction on all physical fitness test scores in male students (Shuttle, F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Push-ups F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Bent arm hang F 1. 36 = 5.273, p = 0.025, Trunk lift F 1. 36 = 5.273, p = 0.025, Shuttle run F 1. 36 = 5.273, p = 0.025, Reach-reach F 1. 36 = 5.273, p = 0.025). When female students were considered, there was a significant interaction apart from the shuttle run and sit and reach test mean scores (Shuttle, F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Push-ups F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Bent arm hang F 1, 36 = 5.273, p = 0.025, Trunk lift F 1, 36 = 5.273, p = 0.025). It was seen that the service effect of a play-based volleyball exercise program improved the outcomes of both groups in male and female students after eight weeks of intervention. The experimental group showed a significant change in percentage in all physical fitness tests, except for the shuttle run and reach-reach test, in female students compared to the control group. The findings show that although the game-based volleyball exercise program is effective on the physical fitness skills of primary school students, there is an improvement in the physical fitness skills of the children who do not participate in this training program. It is considered that this effect may be due to maturation or the differences in the physical activity levels of children.