İngiliz Okulu yaklaşımıyla 19.YY'da Osmanlı Devleti'nin Avrupa devletler toplumundaki konumu
The Ottoman state's position in the European society in the 19th century with the approach of the English School
  1. Tez No: 759386
  2. Yazar: FATMA SEVBAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENAP ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Okulu, Çoğulculuk, Ortak Çıkar, Avrupa Devletler Toplumu, Osmanlı İmparatorluğu, English School, Pluralism, Common Interest, European States Society, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada İngiliz Okulu tarafından ortaya atılan uluslararası toplum kavramı ve uluslararası toplumu oluşturan kurumlar üzerinden 19. yüzyılda Osmanlı Devleti ve Avrupa devletler toplumu ilişkileri ve Osmanlı Devleti'nin Avrupa devletler toplumu üyeliğine giden süreç incelenecektir. İngiliz Okulu içerisinde uluslararası toplumu oluşturan unsurlar üzerine yapılan tartışmada ortak değer ve ortak kültür olmak üzere iki unsur öne çıkmaktadır. Okul içinde, devletlerin uluslararası toplum oluşturabilmesi için ortak değerlere sahip olmasının yeterli olduğu düşüncesi hakimdir. Buradan hareketle, özellikle 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin Avrupa devletler toplumunun güç dengesi, uluslararası hukuk ve savaş gibi ana kurumlarının katılımcısı olduğu göz önünde bulundurularak Osmanlı Devleti'nin Avrupa devletler toplumunun bir parçası olduğu düşüncesi savunulacaktır. Uluslararası toplumu oluşturan temel unsurun ortak değer ve çıkarlar olduğunu öne süren İngiliz Okulu düşünürlerinin fikirleri ışığında Osmanlı İmparatorluğu'nun uluslararası toplumdaki yeri incelenecektir. Özellikle 1853 Kırım Savaşı'nda Avrupa devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'nun yanında yer alması ve savaşın ardından imzalanan 1856 Paris Antlaşması'na da vurgu yapılarak Osmanlı Devleti ve Avrupa devletler toplumunun savaş ve güç dengesi gibi kurumlar bazında ortak değer ve çıkarlara sahip olduğu görülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa toplumunun bir üyesi olduğu düşüncesi, teoride ortak değer unsuruna odaklanan İngiliz Okulu düşünürlerinin fikirleri ile desteklenirken Kırım Savaşı ve Paris Antlaşması ile tarihsel bir anlatıya dayandırılmaktadır. Bu anlamda çalışmada tarihsel anlatı ve teorik yaklaşım birlikte yürütülecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relations between the Ottoman Empire and the European states society in the 19th century and the process leading to the membership of the Ottoman Empire to the European states society will be examined through the concept of international society put forward by the English School and the institutions that emerged the international society. In the discussion on the elements that by build the international community within the English School, two elements, common values and common culture, come to the fore. Within the school, there is a prevailing opinion that it is sufficient for states to have common values in order to create an international community. From this point of view, considering that the Ottoman Empire was a participant of the main institutions of the European states society such as the balance of power, international law and war in the 19th century, the idea that the Ottoman Empire was a part of the European states society will be defended. It is seen that the Ottoman Empire and the European society of states have common values and interests on the basis of institutions such as war and the balance of power, especially by emphasizing that the European states sided with the Ottoman Empire in the 1853 Crimean War and the 1856 Paris Agreement signed after the war. While the idea that the Ottoman Empire was a member of the European society is supported by the ideas of the English School thinkers who focus on the common value element in theory, it is based on a historical narrative with the Crimean War and the Treaty of Paris. In this sense, historical narrative and theoretical approach will be carried out together in this study.