Acil tıp asistanlarının tıbbi toksikoloji hakkında klinik beceri düzeyinin araştırılması
Investigation of clinical skill level of emergency medicine residents on medical toxicology
  1. Tez No: 759498
  2. Yazar: ALEYNA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi toksikoloji, simülasyon, eğitim, acil tıp, toksikoloji
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı, Acil tıp asistanlarının Tıbbi Toksikoloji hakkında klinik beceri düzeyinin, klinik karar verme ve tıbbi yönetim sürecini değerlendirmek amaçlı simülasyon tabanlı Objektif Yapılandırılmış Klinik Sınavlar (OYKS) tasarlanarak uygulanması ve mevcut eksikliklerin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma için, Tıbbi Toksikoloji alanında 5 adet OYKS senaryosu, alanında uzman kişiler tarafından geliştirildi. OYKS için iki adet simüle olgu videosu, bir adet standardize hasta senaryosu ve iki adet yüksek (teknoloji içeren) gerçeklikli maketin kullanıldığı olgu senaryosu olmak üzere toplam beş adet OYKS istasyonu oluşturuldu ve katılımcılara iki gün içerisinde uygulandı. Her bir istasyonda katılımcıların klinik beceri düzeyleri, değerlendiriciler tarafından standardize edilmiş bir form ile değerlendirildi ve performansları video kaydına alındı. Aldıkları anamnez, yaptıkları tanısal girişimler ve tedavi yönetimlerine göre katılımcıların klinik beceri düzeyleri her bir istasyon için yeterli, geliştirilebilir ve yetersiz olacak şekilde değerlendirildi. Tüm veriler SPSS 22.0 istatistik programına aktarılarak analiz edildi. Bulgular: Araştırmamıza, 51 acil tıp asistanı dahil edildi. Çalışmamızda acil tıp asistanlarının en yüksek başarı gösterdiği istasyon, dördüncü istasyondaki video düzeneğinde sunulmuş yılan envenomasyonu senaryosuydu. Katılımcıların en az başarı gösterdiği istasyon ise birinci istasyondaki Trisiklik Antidepresan (TCA) zehirlenmesi vakası olarak sunulan yüksek teknoloji içerikli maket senaryosuydu. Tüm istasyonlarda başarılı olan sadece bir kişi var iken, hiçbir istasyonda başarılı olamayan kişi sayısı 32'dir. En az bir istasyonda başarılı olmuş kişiler ile hiçbir istasyonda başarılı olamamış kişiler arasında bakılan istatistiki olarak anlamlı faktörler; simülasyon çalışmasına katılmış olma, zehirlenme vakası yönetmiş olma, tıbbi toksikoloji eğitimi almış olma ve asistanlıkta çalışma süresinin >24 ay olmasıdır. 12 Sonuç: Bu araştırma ile acil tıp asistanlarının zehirlenme vaka yönetimi konusunda dikkat çekici, tekrarlanabilir, bilgi ve beceri düzeyini ölçen simülasyon tabanlı, standardize edilebilir ve başka merkezlerde de uygulanabilir OYKS senaryoları geliştirilmiştir. Bu ölçme değerlendirme metodu ile tıbbi toksikoloji alanında yapılmış ilk araştırma olup, elde edilen sonuçlarla acil tıp asistanlarının zehirlenme vakalarının yönetimi konusundaki geliştirilmesi gereken yönler ortaya çıkarılarak acil tıp uzmanlık eğitiminde standart bir tıbbi toksikoloji eğitim programı müfredatı ve rotasyonu oluşturulması konusundaki gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to design and apply simulation-based objective structured clinicaş examinations (OSCE) to evaluate the clinical skill level of emergency medicine residents about medical toxicology, clinical decision-making and medical management process and to determine the existing deficiencies. Method: For the research, 5 OSCE scenarios in the field of Medical Toxicology were developed by experts in the field. A total of five stations were created for OSCE, two case scenarios using two simulated case videos, a standard patient scenario and high (including technology) realistic models and applied to the participants within two days. At each station, the clinical skill levels of the participants were evaluated with a standard form by the evaluators and their performances were recorded on video. The clinical skill levels of the participants were evaluated as adequate, developable and inadequate for each station according to medical history taking, diagnostic interventions and treatment modalities. All data were analyzed by transferring to SPSS 22.0 statistical program. Results: 51 emergency medicine residents are participated to our study. In our study, the station which the emergency medicine assistants showed the highest success was the snake bite case presented in the video editing in the fourth station. The station where the participants showed the least success was the high-tech mock- up scenario presented as a Tricyclic Antidepressant (TCA) poisoning case in the first station. While there is only one successful person at all stations, the number of unsuccessful people at any station is 32. Statistically significant factors examined between people who were successful at least one station and those who were unsuccessful at any station; having participated in a simulation study, attended a toxicology course, managed a toxicology case, received toxicology training and worked as an assistant for 24 months. 14 Conclusion: With this research, simulation based and standardizable OSCE scenarios were developed that are remerkable, reproducible and applicable in other centers and able to measure the level of knowledge and skills of emergency medicine residents in poisoning case management. This is the first study in the field of medical toxicology with this measurement and evaluation method and with the results obtained, the aspects that need to be improved in the management of poisoning cases of emergency medicine residents have been revealed and thus the necessity of establishing a standard medical toxicology training curriculum and rotation in emergency medicine residency training was emphasized. KeyWords: Mexical Toxicology, simulation, education, emergency medicine, toxicology