A study of Azadamard: Socialism and the Armenian Revolutionary Federation's understanding of socialist Ottomanism
Bir Azadamard okuması: Sosyalizm ve Ermeni Devrimci Federasyonu'nun sosyalist Osmanlıcılık anlayışı
  1. Tez No: 759497
  2. Yazar: ORHUN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR TOLGA CORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Devrimci Federasyonu, sosyalizm, Azadamard, Sosyalist Osmanlıcılık, Osmanlı İmparatorluğu, II. Meşrutiyet, the Armenian Revolutionary Party, socialism, Azadamard, Socialist Ottomanism, the Ottoman Empire, 1908 Constitutional Revolution
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, Ermeni Devrimci Federasyonu'nun yayın organı Azadamard gazetesinin Mart 1911 ile Eylül 1912 arasında yayımladığı makaleler üzerinden EDF'nin politikalarını incelemektedir. Ermeni Devrimci Federasyonu'nun 1908 Meşrutiyet Devrimi'nden sonra Sosyalist Osmanlıcılık olarak adlandırılabilecek bir politikası olduğunu iddia etmektedir. EDF'nin sosyalizm anlayışı oldukça ilginçtir zira 1908 Anayasa Devrimi öncesinde milliyetçi fikirlerle iç içe olan Rusya Narodniklerinin etkisiyle devrimci silahlı mücadele görüşüne sahipken 1908 Anayasa Devrimi'nden sonra Avrupa reformist sosyalistlerine daha yakın bir politika benimsemiş, Ermeni milliyetçiliği etkisi de yerini 'Osmanlılaşma' politikasına bırakmıştı. Bu yüzden Osmanlı İmparatorluğu'daki sosyalist hareketlere ve EDF'nin 1908 Anayasa Devrimi öncesindeki politikalarını inceleyecek ardından da Azadamard gazetesindeki makaleler üzerinden EDF'nin hükümet, parlamentonun işlevi, devrim öncesi vaat edilen sözlerin takibi, Kürtler hakkındaki görüşleri ve toprak reformu taleplerini Sosyalist Osmanlıcılık çerçevesinde değerlendirecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the policies of the ARF through the articles published by the Azadamard newspaper, the publishing organ of the Armenian Revolutionary Federation, between March 1911 and September 1912. I argue that the Armenian Revolutionary Federation had a policy that could be called Socialist Ottomanism after the 1908 Constitutional Revolution. The ARF's understanding of socialism is quite interesting because, before the 1908 Constitutional Revolution, it had a revolutionary armed struggle view with the influence of the Russian Narodniks, which was intertwined with nationalist ideas, but after the 1908 Constitutional Revolution, it adopted a policy closer to the European reformist socialists, and the policy of 'Ottomanization' replaced the influence of Armenian nationalism. Therefore, it will first examine the socialist movements in the Ottoman Empire and the policies of the ARF before the 1908 Constitutional Revolution. And then, through the articles in the Azadamard newspaper, the ARF's views on the government, the function of the parliament, the follow-up of the promises before the revolution, on the Kurds and their land reform demands within the framework of the Socialist Ottomanism will be evaluated.