The Effects of interplanetary field, IMF, on the eart space radio systems
Gezegenlerarası manyetik alanın dünya uzayı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 75951
  2. Yazar: ATİLLA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR TULUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gezegenlerarası Manyetik alan, İyonosfersel Kritik Frekans, Elektron Yoğunluğu, Elektron Çukuru, Manyetik Fırtına. vı, Interplanetary Magnetic Field (IMF), Ionospheric Critical Frequency 0ÇF2), Electron Densitiy (ed), Trough, Storm, Superposed Epoches (spe). IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz GEZEGENLERARASI MANYETİK ALANIN DÜNYA UZAYI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ KAYA, Atilla Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yurdanur TULUNAY Aralık 1998, 82 sayfa Bu çalışmanın amacı Gezegenlerarası Manyetik Alan (IMF), manyetosfer ve iyonosfer tabakaları arasındaki olası ilişkileri Dünya Veri Bankasından (WDC) sağlanan iyosfersel kritik frekans (foF2), elektron yoğunluğu (ed) ve IMF verilerini kullanarak bulmaktır. IMF' rnin yön değiştirmeleri yukarı atmosferin dinamik değişimlerinde etkin olarak rol oynamaktadır. Dolayısıyla IMF'nin iyonosfersel kritik frekans üzerindeki etkisinin doğrulanması doğru bir çalışma olacaktır. Başlangıç olarak IMF' nin z bileşeninin yön değiştirmelerinin iyonosfer dinamiği üzerindeki etkisi detaylı olarak incelenmiştir. Bu çalışmalar güney yöndeki z bileşenin yön değiştirmelerinin F tabakasının orta enlemlerindeki günden güne görülen farklılaşmalarına açıklık getirmiştir. Sistematik bir çalışmanın ışığında IMF' nin yön değiştirmelerinin kritik frekans üzerindeki mevsimsel ve günün farklı bölümlerindeki etkisi güneş-dünya manyetikalanı arasındaki etkileşiminde HF bandında çalışan sistem kullanıcıları için önemli bilgiler vermiştir. İyonosfer tabakasının orta enlemlerindeki elektron çukurunun dünya manyetik alanının dinamiğinin bir göstergesi olduğu değerlendirildiğinde, orta enlem elektron çukuru ile iyosfersel kritik frekansı arasındaki olası bağlantı ortaya çıkmış ve bunlar çalışma içinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF THE INTERPLANETARY MAGNETIC FIELD, IMF, ON EARTH SPACE RADIO SYSTEMS KAYA, Atilla M.S. Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yurdanur TULUNAY December 1998, 82 pages The aim of this study is to find the possible relations between Interplanetary Magnetic Field (IMF), magnetosphere and ionosphere by using ionospheric critical frequency, f0¥2, data observed several ionospheric stations, electron density data and the IMF data obtained from World Data Center. The Interplanetary Magnetic Field turnings seem to be responsible for dynamic variations of the upper atmosphere. Therefore, a possible influence of the IMF on the ionospheric critical frequencies may be plausible. Starting with the idea of such a coupling, the possible effects of the IMF Bz polarity changes has been studied extensively These studies quantified that day-to-day variability of the mid-latitude 111ionospheric F region which could be related to changes in orientation of southward In the light of this a systematic search on the possible influence of the IMF polarity changes on the foF2 values in terms of seasonal and diurnal parameters it has become clear that the signature of the solar-magnetospheric coupling may have important impact when the ionospheric variability is considered in relation to the foF2 forecasting for HF propagation system users. Considering the mid-latitude ionospheric trough as representing the magnetospheric dynamics, the possible link between the mid-latitude ionospheric trough and the foF2 values have been sought and the preliminary results are presented here.