Visual investigations techniques of monumental buildings, case study: archangles church
Anıtsal binaların görsel inceleme teknikleri Başmelekler Kilisesi
  1. Tez No: 75952
  2. Yazar: ARZU NİZAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. NİMET ÖZGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Anıtlar, inceleme, Bozulma Biçimlerinin Sınıflandırmasının Belgelenmesi, Bozulma Biçimlerinin Haritalandınlması, Başmelekler Kilisesi, Sıva Analizi vı, Monuments, Investigation, Recording Classification of Decay Forms, Mapping of Decay Forms, Archangles Church, Plaster Analysis IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
öz ANITSAL BİNALARIN GÖRSEL İNCELEME TEKNİKLERİ BAŞMELEKLER KİLİSESİ NİZAMOĞLU, Arzu Yüksek Lisans, Restorasyon Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. Dr. Nimet ÖZGÖNÜL Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Emine N. CANER SALTIK Haziran 1998, 270 sayfa Kültür kaynağı sahip olduğu kendine özgü ve çevresinden gelen değerlerden dolayı ve bu değerlerin bütünlüğü devam ettiği sürece önemlidir. Bu nedenle koruma projelerinin esas amacı kültür kaynağının değerlerinin bütünlüğünü ve özgünlüğünü mümkün olduğu kadar korumak ve sürdürmek olmalıdır, inceleme, analiz ve değerlendirme bölümlerini içeren, disiplinler arası takım çalışması ile hazırlanmış ve yanlış yorumdan kaçınmak için iyi ifade edilmiş bir koruma çalışması koruma projelerinin başarılı olmasını sağlamak için gereklidir. Koruma çalışmasının ilk aşaması anıtlardaki bozulma problemlerinin incelenmesi ve belgelenmesidir. Bu çalışmanın amacı bozulma çeşitlerinin ve şiddetinin görsel sınıflandırmasına, ölçülü çizimlerdeki dağılımlarınınharitalandırmasına dayalı, bir binadaki bozulma problemlerinin incelenmesi ve belgelenmesi için bir metot geliştirmektir. Dağılımların malzeme kullanımı, yapı sistemi, yapım tekniği ile birlikte değerlendirilmesi, seçimli örnek alma ve laboratuar analizleri başlıca bozulma nedenlerini teşhis etmeyi sağlamıştır. Bu metot Kumyaka, Mudanya'daki Başmelekler Kilisesi örneği üzerinde uygulanmıştır. Sonuçlar binanın başlıca problemlerini ve olası nedenlerini anlamaya nasıl yardım ettiğine ve önceliklere göre bir koruma programının nasıl geliştirilebileceğine göre tartışılmıştır. Bu çalışmada en çok kaplama malzemelerinde bozulma sıva kaybı olarak görülmüştür. Bu nedenle sıvalar daha detaylı çalışılmak üzere seçilmiştir; fiziksel özellikleri, su buharı geçirgenlik ve hammadde birleşimi analiz edilmiştir. Binadaki sıvaların kireç bazlı ve değişken hammadde birleşimine sahip oldukları bulunmuştur. Bazı sıva katlarının su buharı geçirgenlik direnci katsayısı (n) birbirinden farklı olmasına rağmen, katların kalınlıklarının ayarlanmasıyla su buharı geçirgenlik eşdeğer hava tabakası kalınlığı (SD) değerleri benzer yapılmıştır. Çözünür tuzların nitel ve nicel analizleri yapılmış ve bina malzemelerindeki dağılımları belirlenmiştir. Bazı malzeme bozulmalarının onlar yüzünden olduğu bulunmuştur. Binanın ahır olarak önceki kullanımı, binaya yakın umumi tuvaletin varlığı ve çimento sıva onarımları çözünür tuzların başlıca kaynaklarıdır. Sıva teknolojisi ile ilgili özelliklerin ve binadaki başlıca bozulma problemlerinin bulunması koruma programını yönlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VISUAL INVESTIGATION TECHNIQUES OF MONUMENTAL BUILDINGS CASE STUDY: ARCHANGLES CHURCH NİZAMO?LU, Arzu M.S., in Restoration, Department of Architecture Supervisor: Inst. Dr. Nimet ÖZGÖNÜL Co-supervisor: Prof. Dr. Emine N. CANER SALTIK June 1998, 270 pages Cultural resource is of importance due to its intrinsic and extrinsic values and as long as the integrity of these values are continued. Thus, the main aim of the conservation project should be to keep and maintain the integrity and the authenticity of the values of the cultural resource as much as possible. A conservation study including investigation, analysis and evaluation, prepared by an inter-disciplinary team work and well-expressed to avoid wrong interpretations is essential to ensure the success of conservation projects. The first stage of the conservation study is the investigation and recording of decay problems of the monuments. The aim of this study is to develop a methodology for investigation and recording of decay problems in a building mon the basis of the visual classification of decay types and their intensity, the mapping of their distribution on the measured drawings. The evaluation of the distributions together with the material use, structural system, construction technique, selective sampling and laboratory analyses have led to diagnose the main causes of decay. This method is applied on a case study, Archangles Church in Kumyaka, Mudanya. The results are discussed in terms of how it contributes to the understanding of main problems of the building and their possible causes, and how a conservation program can be developed according to the priorities. In this study decay in finishing materials is mostly observed as plaster loss. Therefore, the plasters are selected to be studied in more detail; physical properties, i.e., water vapour permeability and raw material composition have been analysed. It is found out that the plasters of the building are lime based and have variable raw material compositions. Although the water vapour diffusion resistance coefficient (ja) of some plaster layers are different from each other, equivalent air thickness of water vapour permeability (SD) values are made to be quite similar by adjusting the thickness of the layers. Qualitative and quantitative analyses of soluble salts have been done, and their distribution in the building materials have been determined. It was detected that some material decay was due to them. Previous use of the building as a stable, existence of public WC near the building, and cement plaster repairs are the main sources of soluble salts. Discovery of the properties related to plaster technology and the main decay problems of the building guided the conservation program.