The Influence of the interplenetary magnetic field and the solar wind flow on the ionospferic critical frequencies
Gezegenler arası manyetik alan ve güneş rüzgar akışının iyonosfersel kritik frekanslarına etkisi
  1. Tez No: 23466
  2. Yazar: SAMEE-UR RAHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR TULUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Earth's Atmosphere, High Frequency Radio Communication, Interplanetary Magnetic Field, Ionosphere, Ionospheric Critical Frequencies, Satellite Communication, Distress Signal Analysis
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZ GEZEGENLERARASI MANYETİK ALAN VE GÜNEŞ RÜZGAR AKIŞININ ÎYONOSFERSEL KRİTİK FREKANSLARINA ETKİSİ Samee-ur-RAHMAN Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilin» Dalı Tez Yöneticisi: Prof. DR. Yurdanur Tulunay Haziran 1992, 56 sayfa Gezegenl erarası manyetik alan (IMF) konumunun hemen hemen eşlenik iki istasyonda elde edilen iyonosfersel kritik frekanslarına olan olası etkileri 20. ve 21. güneş döneminde incelenmiştir. IMF verileri GSM kartezyen sistemi içinde üç bileşende düzenlenmiştir, Bx, By ve Bz. Güneş rüzgarından manyetosfere enerji transferinde önemli bir rol oynadığı için IMF B2 üzerine özel olarak dikkatle eğilinmiştir. Büyük IMF Bz dönmelerini incelemek için zamana bağlı istatistiksel süperpozisyon metodu kullanılmıştır. foF2 verilerindeki normal mevsimlik, günlük ve güneş dönemi oynamaları 15 gün içinde olan sakin günlerinde her evrensel zamanındaki foF2 ortalamalarının gerçek olarak gözlenen foF2 değerlerinden çıkartılması ile ortadan kaldırılmıştır. Eşpotansiyel manyetik alan çizgilerinden dolayı beklendiği üzere her iki istasyonun foF2 verileri günlük ve güneş dönemi değişimlerinde benzer eğilim göstermişlerdir. Sonuçlar, orta enlem elektron yoğunluklarında gözlenen, gün be gün değişimlerin bir bölümünün, IMF Bz dönmelerinden kaynaklanabileceğini düşündürtmüştür. Güneş sektör sınır kesişmeleri sırasında güneye dönük IMF Bz kuzeye dönük IMF Bz den daha fazla etkili gibi görünmektedir. Anahtar kelimeleri: Dünya Atmosferi, Yüksek frekans radyo haberleşmesi, gezegeni erarası manyetik alan, iyonosf ersel kritik frekansları, uydu haberleşmesi, imdat sinyal analizi. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 618.01.03, 404.02.02, 609.04.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLUENCE OF THE INTERPLANETARY MAGNETIC FIELD AND THE SOLAR WIND FLOW ON THE IONOSPHERIC CRITICAL FREQUENCIES Samee-ur-RAHMAN M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Yurdanur Tulunay June, 1992, 56 pages The possible effects of the orientations of the Interplanetary Magnetic Field (IMF) on ionospheric critical frequencies (foF2), obtained at two almost conjugate stations, were investigated during solar cycles 20 and 21. The IMF data were sorted in three components, Bx, By, and Bz, in Geocentric Solar Magnetosphere (GSM) cartesian system. Particular attention was given to IMF B2 because it plays an essential role in the energy transfer from the solar wind to magnetosphere. Statistical method of superposition of epoches was employed to investigate the major IMF Bz reversals. The foF2 data were also analyzed during IMF sector structure reversals. Regular seasonal, diurnal, and solar cycle variations from the foF2 data were removed by subtractingthe means of the quiet days foF2's for each Universal Time (UT), from the foF2 values actually observed, within 15 days. The foF2 data of both the stations showed a similar behavior in their diurnal as well as solar cycle variations, as was expected due to the equipotential magnetic field lines. Results did show that day-to-day variability observed at mid-latitude electron densities partially, may result from the IMF Bz reversals. During the solar sector boundary crossings, the southward IMF Bz seems to be more influential than northward IMF Bz.