Kamu diplomasisinde haberin rolü: Anadolu Ajansı örneği
The role of news in public diplomacy: Case of Anadolu Agency
- Tez No: 759598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZLEM VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, Anadolu Ajansı, Haber ajansı, Yumuşak güç, 15 Temmuz, Public diplomacy, Anadolu Agency, News agency, Soft power, July 15
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu tez çalışmasında bir haber ajansı olarak Anadolu Ajansı'nın son yıllardaki haber üretimi ve dağıtımı ile Türkiye'nin kamu diplomasisindeki rolü ele alınmıştır. Bu çalışma ile kamu diplomasisi kavramı, tarihçesi, kamu diplomasisi ve kültürel diplomasinin çalışma alanları, medyanın kamu diplomasisindeki rolü, Dünya'da ve Türkiye'de kamu diplomasisinin gelişimi ortaya konarak; 1920 yılında kurulmuş ve Türkiye'nin özellikle uluslararası arenada önemli kamu diplomasisi araçlarından olan Anadolu Ajansı'nın belirlenen ana çalışma konusu çerçevesinde uluslararası çevrenin Türkiye algısına ve imajına yönelik haber sunumları ile 15 Temmuz 2016 Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasında 15 Temmuz 2016 - 15 Ağustos 2016 tarihleri arasında yaşanan süreci aktardığı haberlerin, kamu diplomasisinin vurgu alanlarında hangi boyutlarıyla hayat bulduğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the news production and distribution of the Anadolu Agency, as a news agency, and its role in Türkiye's public diplomacy are discussed. With this study, the concept of public diplomacy, its history, working areas of public diplomacy and cultural diplomacy, the role of the media in public diplomacy, and the development of public diplomacy in the world and Türkiye have been revealed; Anadolu Agency, which was founded in 1920, is one of the most important public diplomacy tools of Türkiye, especially in the international arena, with news presentations on the perception and image of Türkiye in the international environment within the framework of the determined main work topic, and the coup attempt of the Fethullahist Terrorist Organization (FETO) on July 15, 2016, and its aftermath, July 15, 2016, and 15 October 2016, it is investigated in which dimensions the news about the process of public diplomacy came to life in the emphasis areas.