Effect of surfactant on hydrate formation
Yüzey aktif maddelerin hidrat oluşumuna etkisi
- Tez No: 75966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: gas hydrate, kinetic, inhibitor, promoter, surfactant IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz YÜZEY AKTİF MADDELERİN HİDRAT OLUŞUMUNA ETKİSİ Karaaslan, Uğur Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Mahmut Parlaktuna Ocak 1998, 67 sayfa Bu araştırmada sıvı haldeki yüzey aktif maddelerin varlığında doğal gaz hidratlarının oluşum şartlan ve kinetikleri deneysel olarak çalışıldı. İkisi anyonik, bir tane katyonik ve bir tane iyonik olmayan dört değişik yüzey aktif madde, hidrat oluşturucu madde olarak tetrahydrofuran kullanılarak düşük basınçta denendi. Düşük basınç analizleri sonucunda, anyonik yüzey aktif maddelerden birisi için (LABSA) hidrat oluşumunu olumlu etkileyen bir davranış gözlenirken, iyonik olmayan yüzey aktif maddenin (ETHOXALATE) hidrat oluşumunu engellediği saptandı. Bu çalışmada yüksek basınç reaktörü kullanılarak yapılan doğal gaz deneylerinin düşük basınç deneylerini doğruladığı anlaşıldı. Ayrıca bozulma ısısı hesaplamaları, ETHOXALATE (iyonik olmayan) kullanılarak oluşturulan hidratların tüm çalışılançözeltiler arasında daha kararlı hidratlar oluşturduğunu gösterdi. Diğer yandan LABSA (anyonik) ve DAM (katyonik) hidratları su hidratına göre düşük kararlı hidratlar oluşturmuşlardır. Anahtar kelimeler : gaz hidratı, kinetik, engelleyici, artırıcı, yüzey aktif madde vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SURFACTANTS ON HYDRATE FORMATION Karaaslan, Uğur M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Assoc Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna January 1998, 67 pages Formation conditions and kinetics of natural gas hydrates, with the existence of surfactants in aqueous medium, have been studied experimentally. Four different surfactants, two of them anionic, one cationic and one non-ionic were tested at low pressures by using tetrahydrofuran as hydrate forming solution. Analysis of low pressure tests indicate that, one of the anionic surfactants (LABS A) showed an ability of hydrate promotion whereas the non-ionic surfactant (ETHOXALATE) has a capacity for hydrate inhibition. Natural gas hydrates produced using a high pressure hydrate reactor confirmed the results of low pressure tests. In addition, heat of dissociation calculations indicated that the hydrates formed by ETHOXALATE (non-ionic) are the most stable hydrates 111among the studied solutions. On the other hand LABSA (anionic) and DAM (cationic) hydrates are less stable compared to water hydrate.