Design and synthesis of squarine-based long wavelength chemosensors for ions
Uzun dalga boyunda çalışan 'squaraine' tabanlı moleküler algılayıcılarının iyonlar için tasarımı ve sentezi
- Tez No: 75967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Moleküler algılayıcı, squaraine”, moleküler tanıma. VI, Chemosensor, squaraine, molecular recognition. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz UZUN DALGA BOYUNDA ÇALIŞAN“SQUARAINE”TABANLI MOLEKÜLER ALGDLAYIdLARTN İYONLAR İÇİN TASARIMI VE SENTEZİ Oğuz, Umut Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin U. Akkaya Mayıs 1998, 73 sayfa Kırmızı ve yakın kızılötesi emisyonu olan floresan moleküler algılayıcıların tasarımı aktif bir araştırma alanıdır. Şu ana kadar geliştirilen floresan moleküler algılayıcılar genel olarak görünür bölge spektrumunun kısa dalgaboyu bölgesinde çalışırlar. Hücresel floroforların bu bölgedeki önemli arka plan sinyali olası biyolojik uygulamalarda önemli bir engeldir. Bu engelin bilinmesine rağmen hala kırmızı bölgede sinyali olan çok az sayıda moleküler algılayıcı örneği vardır. Bu da kısmen böyle bir algılayıcı molekülün oluşturulmasındaki sentetik zorluktur.“Squaraine”1ertürevlendirilerek böyle bir moleküler algılayıcının sentezlenmesine olanak tanıyacak potansiyel florofor tabanı olarak değerlendirilmektedirler. Bu çalışmanın ilk kısmında;“azacrown”içeren“squaraine”lerin,“azacrown”, floroglusin ve“squaric”asit gibi mümkün olan en basit sentonlardan başlayıp, yüksek verimli yeni bir metodla, bir tek-kap reaksiyonuyla sentezlenmesi ve spektral olarak karakterizasyonu gösterilmiştir. Çalışmamn ikinci kısmmda polar aprotik çözücülerde lariat-crown eter katyon alıcı ünitesiyle seçici sodyum sinyali veren yeni bir“squaraine”sentezlenip spektral olarak karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND SYNTHESIS OF SQUARAINE-BASED LONG WAVELENGTH CHEMOSENSORS FOR IONS Oğuz, Umut M. S., Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin U. Akkaya May 1998, 73 pages Design of fluorescent chemosensors with red to NIR emission is an active area of research. Fluorescent chemosensors developed until now, typically function at short wavelength region of the visible spectrum. This is a serious handicap in potential biological applications as cellular fluorophores create a significant background signal. In spite of this recognized short-corning, there are very few examples of chemosensors that“signal”in red, in part because of the synthetic challenge involved in assembling this type of sensor molecules. Squaraines have been recognized as potential fluorophore bases suitable for derivatization to yield such chemosensors. IllIn the first part of this study, a novel method to synthesize azacrown appended squaraines by a one-pot reaction in high yields, starting from simplest possible synthons; the azacrown, phloroglucinol, and squaric acid and the spectral characterization of the product were reported. The second part of the study involves the synthesis of a novel squaraine with a lariat-crown ether cation-receptor unit which was shown to have selective response to sodium ions in polar aprotic solvents and the product was spectrally characterized.