Sapanca Gölü'nü besleyen derelerin bentik diyatome florasının belirlenmesi
Determination of the benthic diatom flora of the streams feeding Lake Sapanca
- Tez No: 759801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU MORKOYUNLU YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Dere, Diyatome İndeksi, Fitobentoz, Su Kalitesi, Yüzey Su Kirliliği, Stream, Diatom Index, Phytobenthos, Water Quality, Surface Water Pollution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Su Ürünleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmamızda, önemli bir su kaynağı olan Sapanca Gölü'nü besleyen Maden Deresi, Eşme Deresi, Aygır Deresi, Kasabasın Deresi, Yanık Deresi'nin bentik diyatomelerinin belirlenmesi ve trofik düzeylerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Araştırma kapsamında, her dereden 2 örnekleme istasyonu olmak üzere 10 istasyonda, Ocak 2021 - Ekim 2021 tarihleri arasında örneklemeler mevsimsel olarak yapılmıştır. Derelerde yayılış gösteren fitobentoz kompozisyonu ve mevsimsel değişimleri incelenmiş olup, derelerde toplamda, 74 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlar; Yanık Deresi'nde 35, Maden Deresi'nde 54, Aygır Deresi'nde 37, Kasabasın Deresi'nde 50 ve Eşme Deresi'nde 35 olarak tespit edilmiştir. Diyatome kompozisyonu olarak derelerden en fazla taksona sahip olan Maden Deresi olarak belirlenmiştir. İstasyonlardaki ölçüm ortalamalarına göre, su sıcaklığı: 15,5 0C; pH: 7,7; çözünmüş oksijen değeri 8,6 mg/l; TDS (toplam çözünmüş katı madde miktarı): 565,7 mg/l; amonyum azotu: 0,06 mg/l; ortofosfat fosforu: < 0,3 mg/l; nitrat azotu: 1,4 mg/l; nitrit azotu: 0,02 mg/l; toplam fosfor: 0,7 mg/l olarak tespit edilmiştir. Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği'ne göre değerlendirildiğinde; amonyum azotu, nitrat azotu, nitrit azotu ve ortofosfat fosforu değerlerinin su kalite sınıfının I (çok iyi) olduğu tespit edilmiştir. Toplam fosfor değeri, Aygır, Kasabasın, Yanık derelerinde 0,3 mg/l, Maden Deresi'nde 0,64 mg/l ve Eşme Deresi'nde 0,89 mg/l ölçülmüştür. Buna göre, tüm derelerde ölçülen değerler, yönetmelikte verilen > 0,2 mg/l değerinden yüksek olduğundan su kalite sınıfı III (orta) olarak tespit edilmiştir. Çalışmada; Yanık, Maden, Aygır ve Eşme derelerinde, Cymbella affinis en baskın takson olarak tespit edilmiştir. Kasabasın Deresi'nde Ulnaria ulna en baskın takson olduğu belirlenmiştir. Cocconeis pediculus, Cocconeis placentula, Encyonema ventricosum, Gomphonella olivacea, Navicula angusta, Navicula radiosa taksonlarının diğer taksonlara oranla daha fazla birey sayısı ve sıklığa sahip oldukları da tespit edilmiştir. Benzerlik analizi sonuçlarına göre; derelerdeki istasyonlarda tespit edilen diyatomelerin benzerlik düzeylerinin birbirine yakın olduğu görülmüştür. Derelerin düzenlilik indeksi 0,79 - 0,85 aralığında olup, istasyonların düzenli dağılıma sahip olduğu tespit edilmiştir. Derelere ait diyatome indeksleri değerlendirildiğinde; DESCY, IDAP, IPS, IDG, SLA indeksine göre“İYİ”, CEE, TDI,SHE ve TIT indekslerine göre“ORTA”düzeyde oldukları tespit edilmiştir. Değerlendirmede, derelerin trofik düzeyleri, su kalitesi parametreleri, yayılış gösteren türler ve diyatome indekslerinin uyumluluk gösterdiği ve orta-iyi su kalite sınıfında oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the benthic diatoms and trophic levels of Maden Stream, Esme Stream, Aygir Stream, Kasabasin Stream and Yanik Stream feeding Sapanca Lake, which is an important water source. Within the scope of the research, seasonal sampling was carried out between January 2021 and October 2021 at 10 stations, 2 from each stream. The phytobenthos composition and seasonal changes in the streams were examined, and a total of 74 taxa were identified in the streams. These taxa were identified as 35 in Yanik Stream, 54 in Maden Stream, 37 in Aygir Stream, 50 in Kasabasin Stream and 35 in Esme Stream. Maden Stream was determined as having the highest number of taxa among the streams in terms of diatom composition. According to the measurement averages at the stations; the water temperature was detected as 15.5 0C, pH 7.7, dissolved oxygen value 8.6 mg/l, TDS (the amount of dissolved solids in the water): 565.7 mg/l, ammonium nitrogen: 0.06 mg/l, orthophosphate: < 0.3 mg/l, nitrate nitrogen: 1.4 mg/l, nitrite nitrogen: 0.02 mg/l, total phosphorus: 0.7 mg/l. When evaluated according to the Surface Water Quality Regulation, it was determined that ammonium nitrogen, nitrate nitrogen, nitrite nitrogen and orthophosphate values were in water quality classes I (very good). It was determined that the total phosphorus values were as 0.3 mg/l in Aygir, Kasabasin and Yanik Streams, and 0.64 mg/l in Maden Stream and 0.89 mg/l in Esme Stream. According to this, it was determined that the measured value in all streams was higher than the value > 0.2 mg/l given in the regulation and it had water quality classes III (medium) water character. In the study, Cymbella affinis was determined as the most dominant taxon in Yanik, Maden, Aygir and Esme Streams. It was determined that Ulnaria ulna was the most dominant taxon in Kasabasin Stream. It was also determined that the taxa Cocconeis pediculus, Cocconeis placentula, Encyonema ventricosum, Gomphonella olivacea, Navicula angusta, Navicula radiosa had a higher number and frequency of individuals than other taxa. According to the results of similarity analysis; it was seen that the similarity levels of the diatoms detected at the stations in the streams were close to each other. The regularity index of the streams was between 0.79 - 0.85 and it was determined that the stations had a regular distribution. When the diatom indices of the streams were evaluated, it was determined that they were at the level of GOOD according to the DESCY, IDAP, IPS, IDG, SLA indexes, and at MEDIUM level according to the CEE, TDI, SHE and TIT indexes. In the evaluation, it was determined that the trophic levels, water quality parameters, widespread species and diatom indices of the streams showed compatibility and were in the medium-good water quality class.