Türkiye'de kadınların işgücüne katılımının belirleyicilerinin nitel bağımlı değişkenli modeller ile analizi
Analysis of the determinants of women's labor force participation in Turkey with qualitative dependent variable models
- Tez No: 759915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ EMEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Kadınların İşgücüne Katılımı, Kadınların İstihdamı, Kadınların İşgücüne Katılımında Belirleyiciler, Logit Model, Women's Labor Force Participation, Women's Employment, Determinants of Women's Labor Force Participation, Logit Model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türkiye genelinde kadınların işgücüne katılımını etkileyen faktörleri tespit etmeye yönelik bu çalışmada, 2020 yılı için Türkiye İstatistik Kurumu Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması mikro veri setinden alınan verilerden yararlanılarak İBBS (İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması) 1. düzey bölgeleri için lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmada eğitim, medeni durum, yerleşim yeri, çocuk sayısı, yaş ve hanehalkı kullanılabilir gelir bağımsız değişkenler olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre kadınların eğitim düzeyi arttıkça işgücüne katılımlarının arttığı görülmektedir. Kadınların yaşadığı bölgeye göre işgücüne katılımları değişiklik göstermektedir ve kadınların yaşı arttıkça işgücüne katılımlarının azaldığı görülmektedir. Bekar ve boşanan kadınların evli kadınlara göre işgücüne katılımlarında artış gözlemlenirken eşi vefat eden kadınların işgücüne katılımlarında azalış gözlemlenmiştir. Kadınların çocuk sahibi olması işgücüne katılımlarını negatif yönde etkilemektedir. En düşük, düşük, yüksek ve en yüksek hanehalkı kullanılabilir gelirine sahip kadınların orta gelirli kadınlara göre işgücüne katılımları artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to determine the factors affecting the participation of women in the labor force throughout Turkey, logistic regression analysis was applied to the 1st level regions IBSS (Classification of Statistical Regional Units) by utilizing the data obtained from the Turkish Statistical Institute Income and Living Conditions Survey micro data set for year 2020. In the study, education, marital status, place of residence, number of children, age and household disposable income were taken as independent variables. According to the findings obtained as a result of the study, it is seen that as the education level of women increases, their participation in the workforce increases. The labor force participation of women varies according to the region they live in, and it is observed that as women's age increases, their participation in the labor force decreases. While an increase was observed in the labor force participation of single and divorced women compared to married women, a decrease was observed in the labor force participation of widowed women. The fact that women have children negatively affects their participation in the labor force. Labor force participation of women with the lowest, low, high and highest disposable household income is higher than women with middle income.