6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun kapsamı: İstisna hükümleri açısından bir değerlendirme
Scope of the Law on the Protection of Personal Data number 6698: An assessment in terms of exclusion provisions
- Tez No: 759919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KÜZECİ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun İstisnaları, Personal Data Protection, Personal Data Protection Law, Personal Data, Exemptions of the Personal Data Protection Law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kişisel verilerin korunması hukuku hem Türkiye'de hem de dünyada hızla gelişmektedir. Bu gelişme Türkiye'de 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 2016 yılında yürürlüğe girmesiyle beraber hızlanmıştır. Kişisel verilerin korunmasının zaruriyeti her geçen gün daha çok anlaşılmaktadır. Günümüzde temel bir insan hakkı olan kişisel verilerin korunması hakkının etkin bir şekilde kullanılabilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun kapsamının ve istisnalarının bilinmesi önem arzetmektedir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun istisnalarını düzenleyen 28. maddenin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Çünkü m. 28 ile birlikte çok geniş veri işleme alanları Kanun'un kapsamı dışına çıkartılmıştır. Bu sebeple çalışmamızda 6698 sayılı Kanun'un istisnaları konu alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde, sonraki bölümlerin anlaşılmasını kolaylaştırabilmek amacıyla, kişisel verilerin korunması hukukuna ilişkin temel kavramlar ve aktörler ele alınmıştır. Bunun yanı sıra, konumuz açısından son derece önemli olan kişisel verilerin korunması hukukuna ilişkin başlıca hukuki düzenlemeler açıklanmıştır. Son olarak 6698 sayılı Kanun'a ilişkin temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, 6698 sayılı Kanun'un tam istisna hükümlerinin yer aldığı 28/1 maddesi ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Burada bulunan beş istisna düzenlemesinin uygulamadaki yansımaları üzerinde durulmuş ve kapsamları açıklanmıştır. Bu düzenlemelerin birçoğunda bulunan kapsam belirsizlikleri incelikle irdelenmiş ve AB düzenlemeleri ile karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise 6698 sayılı Kanun'un 28/2 maddesi ile düzenlenmiş bulunan kısmi istisnalar açıklanmıştır. Burada da dört kısmi istisna düzenlemesinde bulunan kapsam belirsizlikleri incelenmiştir. Uygulamada bu düzenlemelerle hangi durumlarda karşılaşıldığı ve sorunların nasıl çözümlenmeye çalışıldığına ilişkin bilgiler verilmiştir. Bu hükümler Avrupa Birliği düzenlemelerinde bulunan benzer hükümlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Personal data protection law has been rapidly developing both in Turkey and in the world. This development gained momentum in Turkey, with the Personal Data Protection Law No. 6698 that entered into force in 2016. The necessity of protecting personal data is understood more and more every day. Today, it is very important that the protection of personal data, which is a fundamental human right, can be used effectively. For this reason, it is important to know the scope and exceptions of the Personal Data Protection Law. Article 28, which regulates the exceptions to the Law on Protection of Personal Data No. 6698, needs to be examined in detail. Because with article 28, very wide data processing areas were excluded. For this reason, the exceptions of the Law No. 6698 are discussed in our study. The first part of the study discusses the basic concepts and actors of Personal Data Protection Law in order to facilitate appreciation of the following parts. Additionally, it explains the main legal regulations of the personal data protection law that is extremely important for the subject. Finally, it provides basic information about the Law No. 6698. The second part provides a detailed discussion of Article 28/1 that includes the exemptions of the Law No. 6698. It focuses on the practical reflections and the scope of the five full-exception regulations. The confusions in the scope of many of these regulations are carefully examined and they are compared with the EU regulations. The third part provides an account of partial exceptions regulated by Article 28/2 of Law No. 6698. Similar to the second part, the confusions in the scope of the four partialexception regulations have been examined. An account of the situations in which these regulations are encountered in practice as well as the solutions to the problems is provided. These provisions are compared with those of the EU regulations in similar situations.