Elit sporcu olan bireylerin düzenli olarak spor yapmayan bireyler ile anksiteye, depresyon düzeyleri ve uyku kalitesi açısından karşılaştırılması
Comparison of elite athletes with individuals not doing regular exercise in terms of depression levels and sleep quality
  1. Tez No: 759918
  2. Yazar: EDA ZEHRA BORA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, depresyon, anksiyete, uyku kalitesi, Exercise, depression, anxiety, sleep quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada elit sporcu olan bireylerin düzenli spor yapmayan bireyler ile anksiyete, depresyon düzeyleri ve uyku kalitesi açısından karşılaştırılması ile elde edilen bulguların incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışma kapsamında cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, gün içerisinde egzersize ayrılan zaman diliminin spor yapan ve yapmayan bireyler üzerindeki psikolojik belirti ve etki düzeyini saptamak hedeflenmiştir. Araştırmaya 100'ü kadın 100'ü erkek toplam 200 kişi katılmıştır. Kişilere Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri, PUKİ ölçekleri uygulanmıştır. Araştırmamızın bulguları incelendiğinde; cinsiyet değişkeni açısından spor yapan ve yapmayan kadınların, spor yapan ve yapmayan erkeklere oranlara daha yüksek düzeyde depresyon ve anksiyete puanına sahip oldukları görülmüştür. Meslek değişkenine göre incelendiğinde, elit sporcu olan bireylerin, depresyon, anksiyete ve uyku kalitesi açısından uygulanmış olan ölçeklerden aldıkları toplam puanlarla, spor yapmayan bireylerin almış oldukları toplam puanlar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmamızın sonucunda; spor yapıyor olmanın depresyon, anksiyete ve uyku kalitesi açısından olumlu etkisi olduğu, psikolojik tedavilerde sporun öneminin vurgulanması ve araştırmaların çoğaltılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to analyze the findings obtained from the comparison of elite athletes with individuals not doing regular exercise in terms of depression levels and sleep quality. Furthermore, in this study, it was aimed to determine the psychological symptoms and effects of gender, age, education level, marital status, and the time allocated to doing exercise during the day on the individuals who exercise and individuals who do not exercise. A total of 200 people, 100 of whom were female and 100 of whom were male, participated in the study. Sociodemographic Information Form, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, PSQI scales were applied to the subjects. When the findings of our study were examined, in terms of gender variable, a higher level of depression and anxiety was observed in women who exercise and who do not exercise compared to men who exercise and who do not exercise. When the occupational variables were examined, it was concluded that the difference between the total scores of the elite athletes received from the scales applied in terms of depression, anxiety, and sleep quality and the total scores of the individuals who do not exercise was significantly high. As a result of our research, it was determined that doing exercise has a positive effect on depression, anxiety and sleep quality, and it is recommended to emphasize the importance of exercise in psychological treatments and to increase the number of studies.