Acil servise başvuran çocuk ve erişkin orak hücreli hastalarda ağrılı kriz yönetiminin değerlendirilmesi
Evaluation of painful crisis management in children and ADULT sickle cell patients applying to the emergency department
  1. Tez No: 759988
  2. Yazar: VAHİTYAFES AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis Yönetimi, Ağrılı Kriz, Orak hücre hastalığı, Emergency Management, Painful Crisis, Sickle cell disease
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Orak hücre hastalığı tekrarlayan ağrılı krizler, ilerleyici organ hasarı ile seyreden kalıtsal bir hemoglobinopatidir. Hastalarının bebeklik döneminden itibaren en sık hastaneye başvuru nedeni, damar tıkayıcı krizler sonucu oluşan ağrılı krizlerdir. Bu çalışmada ağrılı krizlerle acil servise başvuran çocuk ve erişkin hastalardaki analjezik tedavi yönetiminin değerlendirilmesi amaçlandı. Çocuk ve erişkin acil servise ağrılı kriz ile başvuran 50 çocuk ve 50 erişkinden oluşan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, ağrılı kriz özellikleri, klinik bulguları, evde kullandıkları ve acil serviste uygulanan analjezikler, acil servise başvuru süresi, analjezik ve opioid uygulama süreleri hasta dosyaları taranarak elde edildi. Elde edilen veriler istatiksel olarak karşılaştırıldı. Acil servis başvurusu öncesi evde, oral parasetamol ve oral NSAII'ın birlikte kullanımının çocuk hastalarda daha yüksek olduğu saptandı (p=0,045). Acil servis yönetiminde ilk analjezik olarak intravenöz parasetamol hem çocuk (%80), hem erişkin hastalarda (%58) en sık tercih edilen ilaç olarak bulundu. Hem pediatrik hem de erişkin hastalarda evde (%3) ve acil serviste (%6) ağrı yönetiminde ilk ilaç olarak opioid analjezik kullanımının düşük olduğu gözlendi. Acil servise başvuru ile ilk opioid analjezik ilaç uygulama zamanı arasında geçen ortalama süre, çocuk hastalarda 115,6±78,6 dakika, erişkin hastalarda 136,3±152,3 dakika idi. Ağrılı kriz yönetiminin hem ev, hem de acil serviste hızlı ve etkili bir şekilde yapılması, acil servislerdeki hasta yoğunluklarını, hastaların hastaneye yatış ve tedavi maliyetlerini azaltabilecektir. En önemlisi de ağrılı krizlere eşik edebilecek komplikasyonları önleyerek, hastaların mortalite ve morbiditesini olumlu yönde etkileyebilecektir. Bu nedenle, orak hücreli hastalarının hem ev, hem de acil servisteki ağrılı kriz yönetiminde, güncel kılavuzların eşliği altında ve hastaların bireysel özellikleri göz önüne alınarak tedavileri sağlanmalı, algoritmalar oluşturularak tedavi standardize edilmeli ve bu konuda sağlık personeline düzenli eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Painful Crisis Management In Children and Adult Sickle Cell Patients Applying To The Emergency Department Sickle cell disease is an inherited hemoglobinopathy that is characterized by recurrent painful crises and progressive organ damage. The most common cause for patients to go to the hospitals since infancy is the painful crises that occur due to vascular occlusive crises. The intention of this study is to evaluate the management of analgesic treatment for adults and child patients who visit the emergency departments of hospitals with painful crises. A sum of 100 patients consisting of 50 children and 50 adults, who visited the emergency departments of hospitals with a painful crisis were included in the study. The demographic characteristics of the patients, the characteristics of the painful crisis, clinical findings, the analgesics used at home and at emergency departments of hospitals, the duration of the admission to the emergency departments of hospitals, and the duration of analgesic and opioid applications were obtained by scanning the patient files. The obtained data were compared statistically. It is detected that the combined usage of oral paracetamol and oral NSAID in child patiens at home, prior to visiting the emergency departments of hospitals, is higher than in adults (p=0.045). It is founded that intravenous paracetamol as the first analgesic in emergency service management, is the most preferred medicine for both adults (58%) and child patients (80%). It is observed that the use of opioid analgesics as the first medicine in pain management at home (3%) and in the emergency depatments of hospitals (6%) low for both child and adult patients. The avarage time period between the admission to an emergency department and the time of first opioid analgesic medicine application was 115.6±78.6 minutes for child patients and 136.3±152.3 minutes in adult patients. Performing the painful crisis management both at home and in emergency services fast and effectively the cost of hospitalization and treatment as well as the density of the patients in hospitals. Most importantly, it will positively affect the mortality and morbidity of patients by preventing complications that may accompany painful crises. Therefore, the patients with sickle cell disase should be provided the treatment considering their invudial characteristics and current guidelines in painfull crisis managment either at home or at emergency services. The treatment should be standardized with algorithms and healtcare personnel should be trained regularly on this matter.