Dini epistemolojide klasik bilgi tanımındaki gerekçelendirmenin manası
The meaning of justification in the classical definition of knowledge in religious epistemology
  1. Tez No: 760068
  2. Yazar: ŞEYMA NUR KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYHAN ÖZAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dini Epistemoloji, Gerekçelendirme, Delil, Kavram Analizi, Taş paradoksu, Religious Epistemology, Justification, Evidentialism, Concept Analysis, Omnipotent Paradox
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada klasik bilgi tanımı açısından dini epistemolojide gerekçelendirme problemi ele alınarak bu probleme aklî delillendirme ışığında kavram analiziyle çözüm bulunabileceği savunulacaktır. Bu açıdan ilk bölümde Platon'dan beri süre gelen klasik bilgi tanımıyla genel bir epistemoloji çerçevesi çizilecektir. Sonrasında tanımdaki problemli kısım olan gerekçelendirme konusunun dini epistemolojideki yansımalarına değinilecektir. Akıl ve inanç temelinde ilerleyen gerekçelendirme probleminin dini epistemolojideki önemine işaret edilerek içselcilik ve dışsalcılık nazarında konunun genel çerçevesi çizilecektir. İkinci bölümde dini epistemolojinin gerekçelendirilmesine farklı bakış açıları sunan delillendirmecilik, fideizm ve reformist epistemoloji ele alınarak genel üç bakış açısı tanıtılmaya çalışılıp mesele tartışılacaktır. Üçüncü bölümde ise gerekçelendirmedeki genel tutumdan delilciliği ele alarak kavram analiziyle dini olguların aklî bir şekilde gerekçelendirilebileceği savunulacaktır. Devamında Taş paradoksu örneği verilip çözüm yolu sunarak müphem veya tutarsız görülen metafizik konuların kavram analiziyle çözülebileceği gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, it will be argued that the concept analysis can find a solution to this problem in the light of mental evidence by considering the problem of justification in religious epistemology from the point of view of the classical definition of knowledge. From this point of view, in the first chapter, a general framework of epistemology will be drawn up with the definition of classical knowledge that has been going on since Plato. In the following, the justification, which is the problematic part of the definition, will be discussed and its reflections in religious epistemology will be touched upon. Basically, the general framework of the subject will be drawn in terms of internalism and externalism by pointing out the importance of religious epistemology to the problem of justification that progresses in the field of reason and faith. In the second chapter, evidentialism, fideism and reformist epistemology, which offer different perspectives on the justification of religious epistemology, will be discussed in detail and the issue will be discussed by trying to introduce three general points of view. In the third chapter, it will be argued that religious facts can be justified in a rational way by concept analysis by considering evidence from the general attitude in justification. In the sequel, it will be shown that issues that are considered doubtful or inconsistent can be solved by the concept analysis by giving an example of the omnipotent paradox and offering a solution.