Mâturîdî düşüncede bilgi teorisi ile ilgili temel kavramlar
Primary epistemological concepts in maturidi theology
  1. Tez No: 629260
  2. Yazar: HAMZA SERDAR KÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Maturidi, epistemoloji, bilgi, teori, kavram, Maturidi, epistemology, knowledge, theory, concept
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Mâturîdî düşüncede bilgi teorisinin kavramsal yönden incelendiği bu çalışmada, Mâturîdî kelâmının dini ve nesnel gerçekliği anlama ve açıklamaya yönelik potansiyeli kavramlar üzerinden gösterilmeye çalışılmıştır. Epistemik nitelikteki bu kavramlara ilişkin yapılan incelemeler sonucunda bilginin delillendirilmesi, doğruluğu, ne olduğu, türleri ve nasıl elde edilebileceği gibi hususların objektif bir biçimde ortaya koyulduğu görülmüştür. Bunun yanısıra, Mâturîdî âlimler objektif olanın belirgin bir surette tespit edilmesi adına doğruluktan uzak olan bilgileri ve delillendirmeye konu edilemeyen subjektif yöntemleri de çeşitli kavramlar temelinde ifade etmişlerdir. Bu çerçevede yapılan ve bir giriş ile üç bölümden ibaret olan çalışmamızda; Mâturîdî âlimlerin bilgi teorilerinde yer alan ve büyük ölçüde aynı olan görüşleri klasik başlıklar altında aktarılmıştır. Sonrasında bu aktarımlar baz alınarak kurucu kavramlar ile bunlarla yakın ilişkisi olan diğer kavramlar tespit edilmiştir. Daha sonra içerik ve anlam ilişkileri gözetilerek ayrı ayrı sınıflandırılan bu kavramlar mücmel bir tarzda açıklanmış olup, bu suretle Mâturîdî düşüncede bilgi teorisi kavramsal yönden ortaya konulmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in which theory of knowledge in the literature of Maturidi was examined conceptually, the potential of the Maturidi theology for understanding and explanation of the religion and the reality of the object by tried to be shown through concepts. As a result of analysis on these epistemic concepts, it has been seen that such as justification about the knowledge, its accuracy, what it is, its types and how it can be obtained are put forward objectively. In addition, in order to determine the objective in a certain way, the scholars of Maturidi explained the knowledge that is far from accuracy and the subjective methods that cannot be subjected to justify on the basis of various concepts. In this study, which consists of an introduction and three sections, the views of scholars of Maturidi, which are in the theories of knowledge and are largely the same, were dealt with under classical titles. Then, based on these quotes, founding concepts and other concepts that are closely related to them have been identified. Subsequently, these concepts which are classified separately considering the relationship between content and meaning, were explained in an exceptional manner, and thus the theory of knowledge was tried to be put forward conceptually in Maturidi theology.