Vortical flow investigations over a delta wing
Delta kanat üzerinde vorteks akım incelemeleri
  1. Tez No: 76014
  2. Yazar: SEVDA ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Delta kanat, Beşli prob, Vorteks, Yağ ile yüzey görüntüleme. IV, Delta wing, Five hole probe, Vortex, Oil Flow Visualisation. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz DELTA KANAT ÜZERİNDE VORTEKS AKIM İNCELEMELERİ Özsoy, Sevda Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu Eylül 1998, 99 sayfa Orta hücum açısındaki delta kanat üzerindeki vorteks akımının deneysel incelenmesi, küçük, düşük hızlı, açık devre, emme tipli bir rüzgar tünelinde gerçekleştirilmiştir. 65° geri açılı, düz yüzeyli, keskin kenarlı, basit bir delta kanat modeli üzerinde beşli prob ile akım alanı taraması, yüzey basınç ölçümleri, ile yağ ile yüzey akım görüntülemesi yapılmıştır. Deneyler Re=lxl05, Uoo=10, 15, 22 m/s, ve 3°, 10°, 14°, 20°, 24° hücum açılarında icra edilmiştir. Beşli prob tekniğinin genel bir özeti ile kalibrasyonu ve deneylerde kullanım şekli verilmiştir. Delta kanat akımıyla ilgili güncellenmiş kısa bilgi ile tablolaştırılmış kaynak taraması sağlanmıştır. Sonuçlar niteliksel olarak diğer deneysel çalışmalar ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VORTICAL FLOW INVESTIGATIONS OVER A DELTA WING Özsoy, Sevda M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu September 1998, 99 pages Experimental investigations of the vortex flow over a delta wing at moderate angles of attack is performed, in a small, low-speed, open-circuit, suction-type wind tunnel. Five hole probe flow field surveys, surface pressure measurements, and oil flow visualisations are realised over a 65° sweep, flat-plate, sharp leading edge, simple delta wing model. The experiments were performed at Re=lxl05, U"o=10, 15, and 22 m/s, and a=3°, 10°, 14°, 20°, 24°. A general overview of the five hole probe technique, its calibration and employment in the current experiments are provided. A summary of the up to date information on the delta wing flow and a tabulated literature survey are given. The results are compared qualitatively with other experimental work.