Keman eğitiminde Rumeli türküleri
Rumelia folk songs in violin education
  1. Tez No: 760165
  2. Yazar: ÖZGE YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZTOSUN ÇAYDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman eğitimi, düzenleme, uyarlama, Rumeli türküleri, Violin education, arrangement, adaptation, Rumelia folk songs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Keman eğitimi, mesleki ve özengen eğitim kapsamında ele alınabilir. Ülkemizde keman eğitimi yaklaşımlar ve yöntemler bağlamında teknik ve müzikal becerileri geliştirmeyi hedefleyen süreçtir. Bu süreçte kullanılan metotlar, etütler, diziler ve eserler keman eğitimine yön vermektedir. Ayrıca bilinenden bilinmeyene yoluyla keman eğitimine katkı sağlayacak Türk halk müziği eserleri de bu eğitim materyallerindendir. Türk halk müziği eserlerinin keman eğitimi sürecinde kullanılması hem teknik ve müzikal becerileri hem de kültürümüzün korunması ve yaşatılması açısından önemli katkılar sağlayacaktır. Bu düşünceden yola çıkarak araştırma kapsamında seçilen Rumeli türküleri, iki keman için yeniden düzenlenerek bu bölgeye özgü ezgisel ve ritmik yapının kavranabilmesi, seslendirme ve yorumlama becerilerinin geliştirilmesi, birlikte çalma duygusunun geliştirilmesi, deşifre ve transpoze yeteneğinin geliştirilmesi, müziksel bellek ve repertuvar oluşturmaya katkı sağlaması açısından keman eğitiminde kullanılması önem taşımaktadır. Bu araştırma; tampere sisteme uygun ve aksak ölçü yapısına sahip Rumeli türkülerinin, uzman görüşüyle seçilerek keman eğitiminde sağ el ve sol el kazanımlarına destek olması, keman eğitiminde hangi aşamada ve hangi seviyede kullanılabileceğinin tespit edilmesi ve iki keman için yeniden düzenlenmesine ilişkin uygunluğunun belirlenerek geçerli ve etkili eğitim- öğretim materyali oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel veri toplama ve çözümleme tekniklerinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Veriler doküman analizi ile toplanmış, içerik analizi ile çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Rumeli türkülerinin uzman görüşüyle müzikal analizleri yapılarak keman eğitiminde kullanılması ve iki kemana uyarlamasının uygunluğu açısından uzman görüşleri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Violin education can be considered within the scope of professional and amateur education. In our country, violin education is a process that aims to develop technical and musical skills in the context of paradigms and methods. Methods, etudes, scale and musical pieces used in this process guide the violin education. In addition, by using the“known to unknown method”Turkish folk music works that can contribute to violin education are also among the educational materials. The use of Turkish folk music works in the violin education process will make important contributions both in terms of technical and musical skills and in terms of preserving and keeping our culture alive. Based on this idea, Rumelian folk songs were selected within the scope of the research and rearranged for two violins. Learning of these folk songs is important in violin education in terms of comprehending the melodic and rhythmic structure specific to the region, developing vocalization and interpretation skills, developing the feeling of playing together, improving sight-reading and transposing skills, and contributing to the creation of musical memory and repertoire. In this research, Rumelian folk songs, which are suitable for the temperament system and have an odd meter structure, were chosen with the opinion of experts. These folk songs have been examined in order to support right-hand and left-hand acquisitions in violin education, to determine at what stage and at what level they can be used in violin education, and to determine their suitability for rearrangement for two violins and to create valid and effective educational material. Research is a descriptive study in which qualitative data collection and analysis techniques are used. The data were collected by document analysis, analyzed and interpreted by content analysis. The musical analysis of Rumelian folk songs were made with expert opinion, and expert opinions were taken in terms of their use in violin education and the suitability of adapting them to two violins.