Türkiye'de düzenlenen uluslararası eğitimde yaratıcı drama kongrelerinin, farklı ülke eğitmenlerinin atölyeleri kapsamında incelenmesi
Analysis of 'international creative drama in education' congresses held in turkey, within the scope of workshops of instructors from different countries
- Tez No: 760198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAMİ EREN BEŞTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde Yaratıcı Drama, Yaratıcı Drama Uluslararası Kongreleri, Eğitmen Atölyeleri, Dramada Aşama Sistemi, Yaratıcı Dramanın Aşamaları, Creative Drama in Education, Creative Drama International Congress, Instructor Workshops, Stage System in Drama, Stages of Creative Drama
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu araştırmada, 1985-2019 yılları arası Türkiye'de düzenlenen Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama seminer ve kongrelerinin, farklı ülkelerden katılan eğitmen/liderlerin atölyeleri kapsamında incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilgili atölyeler; atölye yapılandırmaları, uygulamaları ve süreç yönetimi, kullandıkları teknikler ve Türkiye'deki yaratıcı drama alanın gelişimine katkıları bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırmada temel nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme kullanılmış, incelenecek atölyeler amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Bu doğrultuda kongre/seminer kitaplarında yer alan“farklı ülkelerden katılan yaratıcı drama eğitmen/liderlerinin atölyeleri”seçilmiş, 68 eğitmen/lider tarafından gerçekleştirilmiş, 108 farklı atölye incelenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak doküman inceleme yönteminden yararlanılmıştır. Eğitmen/lider atölye dökümleri araştırmacı tarafından uzman desteği ile oluşturulan çerçeve doğrultusunda incelenmiş, veriler betimsel analiz aracılığı ile kodlanarak nihai bulgular elde edilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Seminer ve Kongre (UEYDS/K)'lerine farklı ülkelerden katılan atölye eğitmen/liderlerinin ağırlıklı Almanya ve İngiltere'den katılım sağladığı, lisans mezunu, yaratıcı drama eğitmeni ve/veya tiyatro pedagogu mesleki alanında uzman kişilerden oluştuğu görülmüştür. Atölyelerinin içeriği incelendiğinde, genel olarak yaratıcı dramanın araç boyutuna ilişkin çalışmalardan oluştuğu, uygulamalarının büyük bir kısmında Isınma/Hazırlık ve Canlandırma aşamalarına yer verirken, Değerlendirme/Tartışma aşamasının atölyelerin yarısında olmadığı görülmüştür. Bu anlamı ile atölye yapısı bakımından Türkiye ile benzeşirken, atölye yapılandırma sistemi bakımından farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye'de yaratıcı drama alanının bu seminer/kongrelerle birlikte yapılanmaya, gelişmeye başladığından hareketle Türkiye'deki atölye yapısının oluşumunda kongre ve seminerlerin önemli bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze, the workshop structuring, practice and process management and techniques by international creative drama instructors/leaders from different countries that have participated to International Creative Drama seminars and congresses held in Turkey between 1985-2019 and the effects of those on the development of creative drama field in Turkey. Amongst the basic qualitative research methods, document review is used in this research and purposive sampling method is used for select to the workshops to be analyzed. In this respect,“workshops of creative drama instructors/leaders participating from different countries”that took part in the congress/seminar books were chosen and 108 different workshops lead by 68 instructors/leader were analyzed. Document review is used as the data collection tool in the study. The instructor/leader workshop reports were analyzed by the researcher within the scope that was created using professional assistance and the data were coded via descriptive analysis to acquire final findings. Findings of the research indicate that the majority of participant instructors/leaders to the International Creative Drama İn Education Seminars/Congress (ICDES/C) are from Germany and United Kingdom among the different countries; have bachelor's degree; are creative drama instructor and/or experts on theater pedagogy professional field. When the contents of the workshops are analyzed, it's been found out that they include studies regarding the tool dimension of creative drama and while the stages of Warm up/Preparation and Improvisation are included in most of the pursuance, half of the workshops lack the Evaluation stage. In this sense, it is concluded that while workshops are alike Turkey in terms of workshop structure, it differs in terms of progressivity. With reference to the fact that creative drama field in Turkey started developing with those seminars/congresses, it is also concluded that the congresses and seminars play a considerable role in the creation of workshop structure in Turkey.