Mechanical, electrical and microwave properties of polypyrrole films upon ageing
Polipirol filmlerin yaşlanmaya göre mekanik, elektrik ve mikrodalga özellikler
- Tez No: 76026
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKİF KAYNAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
 - Anahtar Kelimeler: İletken Polimerler, Polipirol Film, Mekanik Özellikler, Elektrik Özellikler, Mikrodalga Özellikler, Yaşlandırma. VI, Conducting Polymers, Polypyrrole Films, Mechanical Properties, Electrical Properties, Microwave Properties, Ageing. IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz POLİPİROL FİLMLERİN YAŞLANDIRMAYA GÖRE MEKANİK, ELEKTRİK VE MİKRODALGA ÖZELLİKLERİ Sözmen, Volkan Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Akif Kaynak Mart 1998, 68 sayfa Bu tez, iletken polipirol filmleri, ve bu filmlerin mekanik elektrik ve mikrodalga özelliklerini içeren kapsamlı bir çalışmadır. Elektrik ve mekanik ölçümler düzenli aralıklarla çeşitli seviyelerde dopant karıştırılmış örnekler üzerinde gerçekleştirilmiştir ve bunların elektrik ve mekanik özelliklerinin yaşlandırmaya göre değişimleri gözlemlenmiştir. Polimerler, ince polipirol filmler olarak, elektrokimyasal metodlarla sentezlenmiştir. Mekanik özelliklerle ilgili çalışmalar kırılma gerilmesinin, Young modülünün, sertliğinin ve kırılma şekil değiştirmesinin belirlenmesini kapsamaktadır. Mekanik özelliklerin grafiklerle kıyaslanması ve müzakeresi yapılmıştır. Bol miktarda örnek deyaşlandırma deneylerinin yapılması için hazırlanıp çeşitli zamanlarda test edilmek üzere bekletilmiştir. Deney sonuçları polimerlerin yaşlandırıldıkça elastikiyetlerini kaybettiklerini ve daha kırılgan ve sert hale geldiklerini göstermiştir. Elektrik iletkenliği değerlerinin tespiti için Four-Probe metodu kullanılmıştır. İletkenliğin yaşlandırmaya ve dopant konsantrasyonuna bağlı değişimi üzerinde çalışılmıştır. Sonuçlar iletkenliğin, artan dopant konsantrasyonuma birlikte arttığını ve 0.05M konsantrasyonda bir platoya eriştiğini göstermiştir. Yüksek dopant konsantrasyonlu polipirol filmlerin daha yüksek iletkenlik değerlerine sahip olduğu ve daha kararlı oldukları gözlemlenmiştir. Mikrodalga testleri, yüksek dopant konsantrasyonlu polipirol filmlerin düşük miktarda geçirgenlikle, yüksek iletkenlik ve yansıtıcı özelliklere sahip olduklarını göstermektedir. Başka bir deyişle, yüksek dopant konsantrasyonlu polipirol filmler metalik özellikler göstermiştir. Üstelik bu özelliği uzun bir süre korumuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL, ELECTRICAL AND MICROWAVE PROPERTIES OF POLYPYRROLE FILMS UPON AGEING Sözmen, Volkan M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Akif Kaynak March 1998, 68 pages This thesis is an extensive study of conducting polypyrrole films including mechanical, electrical and some microwave properties. Electrical and mechanical measurements were performed at regular periods on samples doped to various levels and change of these properties with dopant concentration and time were observed. Polymers were synthesized as thin polypyrrole films by electrochemical methods. Mechanical property studies include the determination of breaking stress, Young's modulus, toughness and breaking strain. The mechanical properties were compared, discussed and presented in graphical form. A large number of specimens were also prepared and stored for ageing experiments. Results 111indicate that the polymer loses its elasticity, becomes more brittle and stiffer through ageing. The Four-Probe Method is used to determine the electrical conductivity values. Variations in conductivity upon ageing and dopant concentration is studied. The results show that conductivity increases with dopant concentration reaching a plateau at a dopant concentration of 0.05M. Polypyrrole films with higher dopant concentrations found to be more stable and that they have higher electrical conductivity values. Microwave tests confirm that highly doped polypyrrole films possess high conductivity and high reflectivity with very low transmission rate. In other words, polypyrrole films with high dopant concentrations exhibit metallic behavior. Moreover, these films retain these properties for a long period of time.