Uniaxially loaded high strength concrete spiral columns part II
Eksenel yüklü yüksek dayanımlı beton kolonlar, ikinci bölüm
  1. Tez No: 76027
  2. Yazar: ZEKİ BURAK KORU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Dayanımlı Beton, Fretli Kolon, Yüksek Dayanımlı Çelik, Eksenel Basınç, Sargı Etkisi, High Strength Concrete Column, Spiral Confinement, High Strength Steel, Uniaxial Compressive Load, Confinement Effect
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz EKSENEL YÜKLÜ YÜKSEK DAYANIMLI BETON KOLONLAR İKİNCİ BÖLÜM ZEKİ, BURAK KORU Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi, Doç. Dr. Güney ÖZCEBE Haziran, 1998, 100 sayfa Bu tezde, eksenel basınç yükü altında fretli, yüksek dayanımlı beton kolonların davranışları incelenmiştir. Bu amaçla, dokuz adet yüksek dayanımlı beton kolon numunesi eksenel basınç altında denenmiştir. Elemanların imalatında soğukta işlem görmüş yüksek dayanımlı fretler kullanılmıştır. Sargı oranı, sargının aralığı ve gövde alanın brüt kesit alanına oranı deney elemanlarının değişken parametreleridir. Ayrıca kolon kapasitesi ve fretli sargının beton dayanımına etkisi, elde edilmiş olan deney verileri ile kıyaslanmıştır,Bu çalışmada aşağıdaki sonuçlara varılmıştır.. Sargı donatısının Mekanik oranının %15 in altında olduğu durumlarda, gövde betonunun mukavemetinin ve sünekliğinin artmadığı görülmüştür.. Mekanik oranını arttırabilmek için sargı çeliğinin akma dayanımının veya Ao/s oranının arttırılması gerekmektedir. iv. Yüksek dayanımlı fret kullanımı mekanik sargı oranını arttırmanın akıla bir yöntemidir.. Ao/s oranı sabit tutulduğunda, fretli bölgede kalan betonun, toplam beton alanına olan oranının azalması, sünekliğin artmasına sebep olmuştur.. Ac/Ag oranının sabit tutulması durumunda ise, sargı mekanik oranının ansına paralel olarak elamanların sünekliğinde artış görülmüştür.. Mekanik oranının sabit tutulması durumunda azalan Ac/Ag oranı ile sünekliğin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNIAXIALLY LOADED HIGH STRENGTH CONCRETE SPIRAL COLUMNS PART II KORU, Zeki Burak M.S. in Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güney ÖZCEBE June, 1998, 100 pages In this study, the behavior of high strength concrete spiral columns under uniaxial compressive loading was investigated. Within this scope, nine high strength concrete specimens were tested under axial compression. Volumetric ratio of confinement reinforcement, the spacing of the spiral steel and core to gross area of concrete were parameters of the experimental program. Cold worked high strength steel was used as confinement reinforcement. The effects of these parameters on column strength and on column ductility were discussed. The results indicated that,. Confinement have little or no effect on strength and ductility enhancement of the core concrete in columns having a mechanical ratio of confinement steel less than 15%,. In order to increase mechanical ratio, either yield strength of confinement reinforcement or Ao/s ratio should be increased.. Increasing the yield strength of confinement reinforcement is a rational way to increase mechanical ratio of the column.. For the same spiral diameter and spacing, if concrete core to gross area ratio decreases, ductility ratio increases.. For the same concrete core to gross area ratio, as mechanical ratio increases, ductility enhancement also increases.. As mechanical ratio kept constant, a decrease in core to gross area, causes an increase in ductility ratio.