Trakya bölgesindeki farklı terroirlardan alınan papazkarası üzüm çeşidi salkım ve tanelerinin iriliklerine bağlı olarak morfolojik ve fitokimyasal özelliklerin belirlenmesi
Determination of morphologicaland phytochemical characteristics of clusters and berries of Papazkarasi cv. (Vitis vinifera L.) collected from different terroires in thrace region according on their size
  1. Tez No: 760270
  2. Yazar: BİLGE YAYLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELMAN BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Terroir, Papazkarası, Salkım Grubu, Tane Ebatı, Fitokimyas, Terroir, Papazkarası, Cluster Group, Berry Size, Phytochemical
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET TRAKYA BÖLGESİNDEKİ FARKLI TERROİRLARDAN ALINAN PAPAZKARASI ÜZÜM ÇEŞİDİ SALKIM VE TANELERİNİN İRİLİKLERİNE BAĞLI OLARAK MORFOLOJİK VE FİTOKİMYASAL ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ Bilge YAYLAK Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Elman BAHAR Bu araştırma 2021 yılında, Tekirdağ Süleymanpaşa İlçesi Yavuz mevki de yer alan Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsüne ait bağda, Tekirdağ Süleymanpaşa İlçesi Yağcı mevkide yer alan Savaş ÇELİK'e ait bağda, Kırklareli Pınarhısar İlçesi Poyralı'da, Karadere'de ve Köy Altı'da yer alan Mustafa ÇAMLICA Danışmanlık Hizmetleri ve Tarım İşletmeleri Ltd. Şti. ait bağlarda ve Edirne Uzunköprü İlçesi Yeniköy'de yer alan Hasan Ali ERKAN'a ait bağlarda yapılmıştır. Farklı terroirlardan alınan aşısız (kendi kökü üzerinde) ve 110R, 1103P, 140Ru, Kober 5BB ve Rupestrisdu Lot asma anaçları üzerine aşılı Papazkarası üzüm çeşidi kullanılmıştır. Araştırmanın amacı; Farklı terroirlardan alınan salkım ve tane ebat etkilerinin morfolojik ve fitokimyasal açıdan farklılıklarının bölgeye etkisini incelemektir. Çalışmada salkımlar ≤100 g, 100-200 g, 200-250g, 250-400 g ve >400 g olmak üzere 5 gruba hassas terazi ile ayrılarak morfolojik ölçümler yapılmıştır. Salkım gruplanmasından sonra taneler ≤10mm, 10-12 mm, 12-14 mm, 14-16 mm, 16-18mm, ≥18 mm ebatlarındaki elekler kullanılarak, 6 ebat ve 1 kontrol grubu oluşturulmuştur. Kontrol grubu ise salkımlar üzerinde bulunun toplam tane sayısının ebat dağılımına göre oluşturulmuştur. Sonuç olarak; Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinden alınan örneklerden, 200-250 g salkım grubunda ve ≤10 mm, 10-12mm tane ebat grubunda sekonder metabolitlerde yüksek değerler vererek benzerlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MORPHOLOGICALAND PHYTOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF CLUSTERS AND BERRIES OF PAPAZKARASI cv. (Vitis vinifera L.) COLLECTED FROM DIFFERENT TERROIRES IN THRACE REGION ACCORDING ON THEIR SIZE Bilge YAYLAK Department of Horticulture MSc. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Elman BAHAR This research was carried out in 2021 in the vineyard belonging to“Tekirdağ Viticulture Research Institute”in Tekirdağ Süleymanpaşa District, Yavuz locality, in the vineyard of“Savaş ÇELİK”located in Tekirdağ Süleymanpaşa District Yağcı location, in Poyralı, Karadere and Köyaltı in Kırklareli Pınarhisar District. It was built in the vineyards of“Mustafa ÇAMLICA Danışmanlık Hizmetleri ve Tarım İşletmeleri Ltd. Şti.”located in Istanbul and in the vineyards of“Hasan Ali ERKAN”located in Yeniköy, Uzunköprü District of Edirne. Ungrafted (on its own root) grape variety and grafted on 110R, 1103P, 140Ru, Kober 5BB and Rupestrisdu Lot vine rootstocks from different terriers were used. Purpose of the research; The aim of this study is to examine the effect of the morphological and phytochemical differences of the cluster and grain size effects taken from different terriers on the region. In the study, the clusters were divided into 5 groups, ≤100 g, 100-200 g, 200-250g, 250-400 g and >400 g, with precision scales and morphological measurements were made. After cluster grouping, sieves ≤10mm, 10-12mm, 12-14mm, 14-16mm, 16-18mm, ≥18mm were used to form 6 sizes and 1 control group. The control group was formed according to the size distribution of the total number of grains on the clusters. As a result; Samples taken from Tekirdağ, Kırklareli and Edirne provinces showed similarity, giving high values in secondary metabolites in the 200-250 g cluster group and ≤10 mm, 10-12mm grain size group.