Trakya bölgesindeki kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin karşılamayadıkları bakım ve nedenleri
Missed nursing care and reasons of nurses who are working at public and university hospitals in thrace region
  1. Tez No: 538430
  2. Yazar: AYŞE ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MANAR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılanamayan hemşirelik bakımı, hemşire, bakım, hasta, hastane, Missed nursing care, nurse, care, patient, hospital
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırma Trakya bölgesindeki kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin karşılayamadıkları bakım ve nedenlerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma Trakya bölgesindeki hastanelerde bakım gerektiren birimlerde çalışan 550 hemşireyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan 7 sorudan oluşan tanıtıcı bilgi formu ve“Karşılanamayan Bakım Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Skewnes ve Kurtosise değerleri, t testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Çalışmada karşılanamayan hemşirelik bakım gereksinimleri puan ortalaması 1,63±0,35, karşılanamayan hemşirelik bakım hizmetlerinin nedenleri toplam puan ortalaması 3,22±0,65 olarak bulunmuştur. En fazla karşılanamayan hemşirelik bakım gereksiniminin“Hastayı günde üç kez veya gerektiği kadar ayağa kaldırma/dolaştırma”olduğu, karşılanamayan hemşirelik bakımı için en çok belirtilen nedenin“Çalışan personel sayısının yetersizliği”olduğu belirlenmiştir. Karşılanamayan hemşirelik bakım gereksinimleri puan ortalamasıyla çalışılan birim arasında, karşılanamayan hemşirelik bakım hizmetlerinin nedenleri toplam puan ortalamasıyla çalışılan birim, eğitim durumu ve hastane türü arasında, hemşirelik bakım hizmetlerinin nedenlerinin alt boyutları puan ortalamalarından; iş gücü kaynaklarıyla çalışılan birim, eğitim durumu, hastane türü ve çalışma saatleri arasında, iletişimle çalışılan birim, eğitim durumu ve hastane türü arasında, malzeme kaynaklarıyla hastane türü arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak; Trakya bölgesindeki kamu ve üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin karşılayamadıkları bakımın var olduğu ve nedenlerinin alt boyut sıralamasının en çoktan en aza doğru iş gücü kaynakları, malzeme kaynakları ve iletişim olduğu belirlenmiştir. Karşılanamayan hemşirelik bakımının ortaya çıkarılmasına yönelik farklı örneklemlerde çalışmanın tekrarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research is a descriptive study for revealing missed nursing care and its reasons of nurses working at public and university hospitals in Thrace Region. Research conducted with the 550 nurses who work at departments need nursing care in hospitals which are in Thrace region. Information form prepared by researcher, consisted of 7 questions and“MISSCARE Survey”were used for collecting data. For analysis of parameters; number, percentage, average, standart deviation, Skewnes and Kurtosise values, t test, one way Anova were used. In the study, average point of nursing care was found 1,63±0,35, total point average of missed nursing care's reasons was found 3,22±0,65. It is determined that the most missed nursing care is“The patient stand up/walk around three times in a day or as required”, the most indicated reason of missed nursing care is“Lack of working personnels numbers”. Significantly differences were found between averege point of missed nursing care and unit, averege point of missed nursing care reasons and units, educational status, hospital type; average point of labour resource subdminesions and units, educational status', hospital type, working times'; average point of comminucation subdimensions and units, educational status', hospital type; average point of material resources and hospital type. As a result it was determined that missed nursing care of nurses working at public and university hospitals in Thrace Region exist and order of reason's subdimension from the most to least is labour resource, material resource, communication. It is suggested that repeating the study to reveal missed nursing care with different samples.