Design and implementation of a task handler for a distrubited workflow enactment service
Dağınık işakışı harekete geçirme servisi için bir görevci tasarımı ve gerçekleştirimi
- Tez No: 76032
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: işakışı, işakışı yönetim sistemi, işakışı tanımlama dili, işakışı yönetimi, faaliyet, nöbet koşulu, nöbetçi, görev, görevci, işlistesi, işlistesi görevcisi, ÇORBA, dağınık harekete geçirme servisi vi, workflow, workflow management system, workflow definition lan guage, workflow process, activity, guard, guard handler, task, task handler, work- list, worklist handler, CORBA, distributed enactment service IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZ DAĞINIK İŞAKIŞI HAREKETE GEÇİRME SERVİSİ İÇİN BİR GÖREVCİ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Karagöz, Pınar Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Ocak 1998, 87 sayfa İşakışı yönetim sistemleri, iş ortamlarındaki çalışmaların otomatik gerçekleş tirimini amaçlar. İşakışı yönetim sistemlerinin hedeflerinden biri, daha önceden kullanılmakta olan uygulamaların yanı sıra, yeni uygulamaları da sisteme dahil etmek ve bunların uyumlu çalışmasını sağlamaktır. Bunu sağlamak için, görev adı verilen bu uygulamalarla, sistem arasında haberleşmeyi sağlayacak bir mekanizma gereklidir. Bu haberleşme mekanizması, görevin yapılması ve planlanması için gerekli veriyi iletmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da, işakışı yönetim sistemi kullanıcıları tarafından yerine getirilecek kullanıcı görevlerinin kontrolünün gerekliliğidir. Daha önceki çalışmalarda görevci üzerinde fazla du rulmamıştır. Fakat, altyapıyı oluşturan görevlerin sisteme katılımının, işakışı yönetim sisteminin diğer parçaları kadar önemli olduğu düşüncesindeyiz. Bu tezde, dağınık harekete geçirme servisine sahip bir işakışı yönetim sistemi prototipi olan METUFlow'un görevci tasarım ve gerçekleştirimi anlatılmaktadır. Bu yapıda, her görev sisteme aynı arayüze sahip birer nesne olarak tanıtılır. Bu sayede, görevler arasıdaki farklar ve çalışma detayları saklanır. Kullanıcıgörevlerini diğer görevlerden ayıran daha önceki çalışmaların aksine, METUFlow yapısında, kullanıcı görevleri de diğer görevlerle aynı yapıda nesnelerdir. Kullanıcı görevlerinin dağıtım ve kullanıcıya ulaştırımı, kullanıcı görevcisi, kullanıcı pro gramlayıcısı ve işlistesi yöneticisinin işbirliği ile yapılır. Fakat, sistem, görevlerin nasıl yerine getirildiği ile ilgili değildir. Böylece her tip görev için genel bir arayüz sağlanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A TASK HANDLER FOR A DISTRIBUTED WORKFLOW ENACTMENT SERVICE Karagöz, Pınar M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç January 1998, 87 pages Workflow management systems aim to automate the execution of business pro cesses. One of the objectives of the workflow systems is to include the already existing applications such as legacy applications as well as new applications, which are termed as tasks, into the system and provide synchronized execution among them. To achieve this, a mechanism is necessary to support the communication between the tasks and the system. Another point to be noted is the necessity of the handling user tasks that have to be performed by the users of the workflow system. Not very much has been discussed on task handling in workflow man agement systems. We believe that the interaction of the underlying tasks with the other parts of the system is as much important as the other components. In this thesis, task handling in the workflow management system with a dis tributed enactment service that has been designed and implemented as a proto type, namely METUFlow, is described. In this architecture, each task is intro duced to the system as an object with the same interface. Thus, the differences in task types and execution details are hidden from the system. On the contrary to previous works which handle user tasks differently from the way it handles iiiother types of tasks, in METUFlow, user tasks are ordinary tasks objects for the system. The workflow system does not need to know the way the tasks are handled. Thus, a generic interface is provided for all types of tasks.