For an echology of microbe-artworks:Thinking in between art and science
Mikrop-sanatın bir yankıbilimine doğru: sanat ile bilimin arasında düşünmek
- Tez No: 760339
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: arts and sciences, ecology, echology, microbiome studies, microbe, bioart, thinking, ethics
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Université du Québec à Montréal (UQAM)
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bilimsel bir varlık, bilim alanında kendi oluşunu içermekle birlikte, çoğu zaman sanat ve felsefe gibi diğer faaliyet alanlarına da yayılır. Mikrobiyom çalışmaları, mikroplara olan ilgiyi beslemiş ve birçok sanatçıyı bir biyoloji laboratuvarına girmeye ve mikroplarla ve mikroplar üzerinden bir sanat eseri üretmeye teşvik etmiştir. Bu eserler son bilimsel bulgular, prosedürler ve protokollerle yakın bir ilişki kurmakta ve yaşam ve ölüm, doğa, insanlık ve canlılar arasındaki ilişkiler hakkında felsefi sorular sormaktadır. Bu tez mikrop bilimlerini kat eden sosyal, teknik, politik ve ekonomik süreçleri incelemeyi ve bunların Elaine Whittaker, Tarsh Bates, François-Joseph Lapointe, Güneş-Helen Isitan, Interspecifics Kolektifi , Victoria Shennan, Saša Spačal, Sonja Bäumel, Raphael Kim ve Kathy High'ın eserlerinde nasıl bir araya geldiklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Belirli bir bağlamda bir mikrop bulduğumuzda, onunla birlikte başka ne buluruz? Bir mikrop bir mikrop-sanat yapıtında hangi koşullar altında ortaya çıkar ve yapıt estetik etkiler yaratmak üzere hangi unsurlardan oluşur? Bu tezde mikropların hikayesi, mikrop-sanat eseri perspektifinden anlatılmakta ve“mikrop”bilimsel terimi altında bir araya getirilecek kuvvetleri virtüel olarak sunan, henüz tam teşekküllü bir bilimsel varlık haline gelmemiş animalcule'lerle başlamaktadır. Adını Antonie van Leeuwenhoek'in gözlemlerinden alan animalcule'ler, ilk başlarda Leibniz ve Spinoza gibi filozofların ilgisini çekmiş ve Johannes Vermeer gibi ressamların görmenin mikroskobik unsurlarına olan merakını artırmış, böylece bilim ve sanat alanları arasında yolculuklar başlatmıştır. Bu çalışma bu yolculukları bir“Yankıbilim”olarak sorunsallaştırmayı önermektedir. Yankıbilim ilk olarak 70'lerde Jean Milet tarafından Gabriel Tarde sosyolojisi hakkındaki tezinde tanıtılan unutulmuş bir terimdir. Bu tezde Georges Canguilhem, Michel Foucault gibi diğer filozofların teorileri, Gilles Deleuze, Félix Guattari, Marie-José Mondzain, Gilbert Simondon ve Thierry Bardini ve Brian Massumi gibi çağdaş düşünürler bu terime tam bir tutarlılık kazandırmak için kullanıldılar. Yankıbilime göre varlıklar, diğer şeylerle temsillerini önceleyen etkileşim ve rezonans örüntülerinden oluşmaktadır. Dolayısıyla, belirli bir varlık, bir kuvvetler kompleksidir ve onu diğer komplekslerle ilişkilendiren belirli tekniklerin sonucu olarak ortaya çıkması, tek bir nedene bağlı bir sonuç olarak açıklanamaz, ancak kendisini her zaman bir iz ya da kalıntı olarak bırakan bir ekstra etki veya fazlalık olarak verir. Yankıbilimsel bir perspektiften bakıldığında, bir mikrop-sanat eseri, bilimsel faaliyetler ve sanatsal stratejiler arasında kesişen çoklu süreçler sayesinde, kendilerini izler üzerinden görünür kılan potansiyelleri içeren bir arayüz olarak çalışmaktadır. Tezin her bölümü, bu nedenle, söz konusu sanat yapıtlarının boyutlarını bu izlerin analizine göre ortaya koyan, kavramsal bir deney yolculuğunda bir ara istasyondur. Bu yolculuk sırasında, her bölümdeki problematik alanların inşasına katkıda bulunan faktörler olarak bilimsel teorilerin unsurları, sanatçılarla söyleşiler, biyolojik sanatların uygulama alanlarına yapılan geziler, ilgili atölyeler ve yaz okulları kullanılmaktadır. Güzelliğin nesneleri olarak kabul edilen mikroplar, biyolojik bilimlerin söylemsel dönüşümünün sonucu olarak ortaya çıkmaktadırlar. Mikropların daha önceki patojenik kavranışından çağdaş ekolojik yaklaşımlara, mikropların mikrop-imgelerle bağlantılı ikonikliği, mikrop seslerinin yankıbilimi, belirli mikrop-sanat eserlerinin ortam-oluşu ve son olarak düşüncenin bireyleşmesi sorusu ve mikropların mikrop-sanat eserlerinde değer kazanması sorunu olarak anlaşılan ilgili etik, mikrop-oluş sanatsal alanda gerçekleşen bu söylemsel dönüşümden doğar.
Özet (Çeviri)
A scientific entity, while having its own becoming in the scientific field, often also spreads to other fields of activity, such as art and philosophy. Microbiome studies fed such an interest towards microbes and encouraged many artists to enter a biology laboratory and produce a work of art with and through microbes. These artworks establish a close relationship with recent scientific findings, procedures and protocols, and ask philosophical questions about life and death, nature, humanness, and the relationships between living beings. This thesis aims to examine the social, technical, political, and economic processes that go through the microbe sciences and determine how they come together in the artworks of Elaine Whittaker, Tarsh Bates, François-Joseph Lapointe, GünesHelen Isitan, the collective Interspecifics, Victoria Shennan, Saša Spačal, Sonja Bäumel, Raphael Kim, and Kathy High. When we find a microbe in a particular context, what else do we find with it? Under which conditions does it appear in an artwork and which elements does the artwork compose with to produce aesthetic effects? In this thesis, the story of microbes is recounted from the perspective of microbe-artworks and starts with animalcules, the not yet full-fledged scientific entity which virtually present the forces that would be brought together under the scientific term“microbe”. At first, animalcules––named after Antonie van Leeuwenhoek's observations, attracted the interest of philosophers such as Leibniz and Spinoza and intensified the curiosity of painters such as Johannes Vermeer towards the microscopic elements of seeing, hereby initiating journeys between scientific and artistic fields. This study proposes to problematize these journeys as an“echology”. Echology is a forgotten term first introduced in the '70s by Jean Milet in his thesis about the sociology of Gabriel Tarde. Here, the theories of other philosophers such as Georges Canguilhem, Michel Foucault, Gilles Deleuze, Félix Guattari, Marie-José Mondzain, Gilbert Simondon, and contemporary thinkers such as Thierry Bardini and Brian Massumi are mobilized in order to give this term its full consistency. According to echology, entities consist of patterns of interference and resonance with other things, which arise before their representation. Thus, a given entity is a complex of forces and its apparition the result of certain techniques which put it into relation with other complexes cannot be explained as an effect associated with a single cause but gives itself as an extra-effect or surplus that always leaves a remainder. From an echological perspective, a microbe- 7 artwork operates as an interface that incorporates potentials that make themselves visible through the remainders by virtue of multiple processes cutting across scientific activities and artistic strategies. Each chapter of the thesis is thus a way station in a conceptual journey of experimentation, revealing the dimensions of the artworks under consideration with respect to the analysis of these remainders. During this journey, elements of scientific theories, interviews with artists, field trips to sites of practice of the biological arts, related workshops and summer schools are mobilized as contributory factors of the construction of the problematic fields in each chapter. Microbes considered as objects of beauty hence appear as the result of discursive transformation of biological sciences. From earlier pathogenic conceptions of microbes to contemporary ecological approaches, the iconicity of microbes associated with microbe-images, echology of microbesounds, becoming-milieu of certain microbe-artworks, and finally, the question of individuation of thought and the correlated ethics understood as the problem of valuation of microbe-artworks, the becoming-microbe stems from this discursive transformation through the art field.