An Application of ecological urban planning approach to problem of utilisation agricultural lands for urban purroses in sap region
Tarım topraklarının amacı dışında kullanılması sorununa bir ekolojik kent planlama yaklaşımı (GAP-Şanlıurfa)
  1. Tez No: 47229
  2. Yazar: TAHİR ÇALGÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DURAN TARAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Environmental Impact Assesment (EIA), Ecological Planning, Utilisation of Agricultural Lands for Non-agricultural Purposes, Southeastern Anatolian Project, Urfa urban sprawl. iv
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
öz GAP BÖLGESİNDEKİ TARIM TOPRAKLARININ AMAÇ DIŞI KULLANIMI KONUSUNA EKOLOJİK KENT PLANLAMASI YAKLAŞIMI ÖRNEK ÇALIŞMA: ŞANLIURFA KENTİ ÇALGÜNER, Tabir Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof Dr. Duran TARAKLI Eylül, 1995, 246 sayfa. Ülkemizde, bugün hızlı endüstrileşme İle birlikte kentsel ve kırsal alanda hızlı bir dönüşüm gözlenmektedir. Bu dönüşümü mekana yansıtacak olan sağlıklı bir arazi kullanım planlaması; bölgesel ölçek düşünülmeden, parçacı planlama anlayışları şeklinde yorumlanmaktadır. Kentsel ve endüstriyel gelişme politikaları direkt olarak mekan bazına indirilmektedir. Yaşanan bu mevcut süreç, bizi sorunları şehir mekanında çözme gibi planlamada kısır döngülere götürmektedir. Türkiye, sanıldığı gibi verimli tarım toprakları sınırsız bir ülke değildir, son saptamalar ülkemizin toprak rezervi kalmamış 19 ülkeden biri olduğunu göstermektedir. Doğal kaynakların ve başlıca verimli tarım topraklarının korunmasına yönelik“Çevresel Etki Değerlendirme”konusu bugünkü durumuyla planlama pratiğini yadsımaktadır. Bölge planları ve çevre planlarında risk faktörlü arazi kullanım kararları ortaya konulmadan yapılan işletme ölçeğindeki“Çevresel EtkiDeğerlendirmesi”, çevreye verilen zararların envanterini yapmaktan ileriye gidemeyecektir. Kısacası, verilen arazi kullanım kararlarının çevreye etkilerinin azaltılması açısından planlama ile“ÇED”karşılaştırılacak olursa; ÇED'lerin genelde verilmiş bir yerseçim ve yatırım türü kararından yola çıktığını görürüz. Oysa planlama, mevcut sosyo ekonomik ve fiziki verilerden yola çıkarak yerseçim kararlarıyla uğraşır.Bu amaçla, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genelinde, verimli tarım topraklarını korumayı amaçlayan mevcut planlama araçları incelenmiştir. Birçok ülkede, mikro ölçekli planlama şeklinde geliştirilen çevresel politika araçları, makro ölçekli ekolojik kent planlaması bağlamında açkhğa kavuşturulmamış bir konudur. GAP bölgesinin yıllık nüfus artış hızı Türkiye ortalamalarının üzerindedir. GAP'ta Çevresel Etki çalışmalarının bölgede yapılacak her türlü planlama çalışmasında bugünden olmaması durumunda, Çukurova örneğinde olduğu gibi birçok değerli tarım arazisinin endüstriyel ve kentsel yerleşmelere kayması gibi büyük kayıplar söz konusu olabilecektir. GAP bölgesinde verimli tarım topraklarının tarım dışı kullanımlara dönüşme tehlikesi proje ortaya çıktıkça her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bu çalışma, yukarıda sözü edilen kavramsal tıkanıklığı aşmak için GAP bölgesi kentsel merkezlerin tarım alanlarına olan baskısını belirledikten sonra, Urfa kenti ve yakın çevresindeki Şanlıurfa ovasında sulu tarıma geçildikten sonraki meydana gelecek Urfa kentinin gelecekteki taran topraklan üzerine olan kentsel gelişme talebinin boyutunun belirlenmesine yöneliktir. Makro ölçekli kentleşme politikalarının çevreye ve özellikle verimli tarım topraklan üzerine baskısının önlenmesine dair geliştirilen ekolojik yöntem ve önerilerde ayrıca tez çalışmasında incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Çevresel Etki Değerlendirmesi, ekolojik planlama, tarım topraklarının amaç dışı kullanımı, Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP), Urfa kentsel büyümesi. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPLICATION OF ECOLOGICAL URBAN PLANNING APPROACH TO PROBLEM OF UTIIJSATION AGRICULTURAL LANDS FOR URBAN PURPOSES IN GAP REGION CASE STUDY: ŞANLIURFA CHY. ÇALGÜNER, Tatar M.S. in Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Duran TARAKLI September, 1995, 246 pages. With Industrialisation, a rapid transformation can be observed in urban and rural areas of Türkiye. The reflections of these transformations on space, are taken only as peacemeal planning approaches without regarding regional scale. The industrial and urban development policies are reduced to spatial basis. This process force us to solve some problems only within urban basis. This leads to a vicious circle. Turkish agricultural land reserve is not endless as it is thought. Recent studies show us that Türkiye becomes one of the 19 countries that has no land reserve. The existing applications of Environmental Impact Assessment which aimed the conservation of natural sources and fertile agricultural lands reflects the existing planning practice. Environmental Impact Assesment that Is applied at management scales in Türkiye will only be used for making inventory of environmental damage, without risky land use decisions that are taken within IIIlregional and environmental plans. If we compare planning and Environmental Impact Assesment in respect of reducing external effects of land use decisions, we see that in general EIA's are sourced from locational and investment decisions. On the other hand, planning is related with location decisions that are derived from socio economic and physical datas. In this respect, existing planning tools for preventing utilisation of agricultural lands for non agricultural purposes in developed and developing countries are examined. In most of countries, micro scale environmental policy tools are uncertain in respect of macro scale ecological urban planning. The annual increase of population in SAP region is above Turkish average. If environmental impact assessment studies are not applied and planning decisions are not depend on result of these studies, than it will be possible to lose fertile agricultural lands as it is observed in Çukurova example. The danger of utilisation of agricultural lands for other purposes increases with the rapid development of the project. In order to overcome these conceptual confusion, this study determines firstly, the pressures of SAP urban centers on agricultural lands. Secondly, this study identifies the dimension of urban pressure on agricultural lands and determines the possible consequences of urban pressures on agricultural lands in periphery of Urfa city when irrigation will be started within SAP project. Also importance of Macro Urbanisation Policies and an ecological method in order to prevent use of fertile agricultural land for other purposes is explained within this thesis.