MIC and MMIC mixer designs using planar structures
Düzlemsel yapılar kullanılarak yapılan MIC ve MMIC karıştırıcı tasarımları
- Tez No: 76044
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN GÜNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MIC, MMIC, tek-dengeli karıştırıcı, Çift-çift dengeli karıştırıcı, harmonik balans analizi iv, MIC, MMIC, SBM, DDBM, harmonic balance analysis III
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
öz DÜZLEMSEL YAPILAR KULLANILARAK YAPILAN MIC VE MMIC KARIŞTIRICI TASARIMLARI Sağlam, Mustafa Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nilgün Günalp Nisan 1998, 139 sayfa Bir mikrodalga tümleşik devre (MIC) karıştırıcı tasarlanmış ve simule edilmiştir. Merkez frekansı 1 GHz olan MIC çift-çift dengeli karıştırıcıyı simüle etmek için ideal iletim hatları ve lineer olmayan diyotlar kullanılmıştır. Karıştırıcı, anahtar performans parametrelerini tayin etmek için, harmonik balans analiz yöntemi kullanılarak, analitik olarak tasarlanmıştır. Bilgisayar destekli tasarım ve optimizasyon için LIBRA simülasyon programı kullanılmıştır. Bütün devresi altkatmanın üstünde olan ve hiç kanal deliği olmayan MIC çift-çift dengeli karıştırıcıyı gerçekleştirmek için, eşdüzlemli dalgakılavuzları, yarı ki ı dalgakılavuzları ve eşdüzlemli şeritler birleştirilmiştir. Lineer olmayan elemanlar için dörtlü halkalı köprü Schottky diyotlar kullanılmıştır. MIC karıştırıcı devresi, prototip kazıyıcı makinesi kullanılarak üretilmiştir. Karıştırıcının dönüşüm kaybı, geri dönüş kaybı ve isolasyon karakteristiklerini belirlemek için ölçümler yapılmıştır. Ölçüm ve simülasyon sonuçlarının uyum içinde oldukları görülmüştür. X-bandında çalışan başka bir karıştırıcı monolitik mikrodalga tümleşik devre (MMIC) formunda tasarlanmıştır. Bu karıştırıcı tek-dengelidir ve bir 90- derecelik branch-line hibrid ve iki diyottan oluşmaktadır. Karıştırıcının bilgisayar destekli yapılan simülasyon sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MIC AND MMIC MIXER DESIGNS USING PLANAR STRUCTURES Sağlam, Mustafa M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nilgün Günalp April 1998, 139 pages A Microwave Integrated Circuit (MIC) mixer is designed and simulated. Ideal transmission lines and nonlinear diodes are used to simulate the MIC double-double balanced mixer (DDBM) at a center frequency of 1 GHz. The mixer is designed analytically using the harmonic balance method to assess key performance parameters. The design and optimization is carried out by using LIBRA software as a computer-aided design (CAD) tool. Coplanar waveguides, slot lines and coplanar strips are combined to realize MIC DDBM in which all circuitry is on the top side of the substrate and no via holes are required. As nonlinear elements, two crossover ring quad Schottky diodes are used. The MIC mixer circuit is produced by using a computer controlled prototype etching machine. Measurements are carried out to obtain the conversion loss, return loss and isolation characteristics of the mixer. Good agreement is obtained between the simulated and measured results. Another mixer operating at the X-band is designed in Monolithic Microwave Integrated Circuit (MMIC) form. This mixer is of single-balanced type and consists of a 90-degree branch-line hybrid and two diodes. Computer simulation results of this mixer are presented.