Architecture of tourism in the mediterranean coast of Turkey: proposal for a resort hotel complex in Dimçay, Alanya
Türkiye'nin Akdeniz kıyılarındaki turizm mimarlığı; Alanya Dimçayında bir resort otel kompleksi tasarımı
  1. Tez No: 76043
  2. Yazar: MÜGE ALANAY
  3. Danışmanlar: İLHAN KURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Mimarlığı, çevre, tasarım prensipleri VI, Architecture of Tourism, Environment, Pattern IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
öz TÜRKİYE'NİN AKDENİZ KIYILARINDAKİ TURİZM MİMARLIĞI; ALANYA DİMÇAY'INDA BİR RESORT OTEL KOMPLEKSİ TASARIMI Alanay, Müge Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. ilhan Kural Aralık 1998, 200 sayfa Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de özellikle Akdeniz kıyılarında turizm mimarlığı konusunda birinci derecede tasarım sorunu haline gelen turizm yapılarının doğaya zarar vermeden, iyi ve etkileyici çevreler yaratılarak nasıl uygulanabileceğine çözüm getirecek bir öneri sunmaktır. Önerilen çözümde Alanya Dimçayında spor ve doğa turizmi ile resort rekreasyonu kapsamına alan projenin bazını doğal çevreyi dikkate almak ve doğa ve spor ağırlıklı bir turizm çevresi oluşturarak bu tür yapıların olumsuz etkilerini mümkün olduğu kadar aza indirmek oluşturmuştur. Bu konu çerçevesinde, ilk olarak Akdeniz kıyı bölgesinde bugüne kadar inşa edilen turizm yapılarının meydana getirdiği sorunlar örneklerle tartışılmıştır. Bu sorunlar gözden geçirildikten sonra turizm yapılarının planlanması ve tasarımları hakkında temel prensipler çıkarılmış ve 'pattern' formatında belirleyiciler ortaya konmuştur. Bu süreç boyunca Christopher Alexander' m 'A Pattern Language' adlı kitabında geliştirdiğiyöntem kullanılmıştır. Bu yöntemle önerinin yapılacağı arazinin analizleri yapılıp proje için gerekli zemin ve program hazırlanmış, ana hedef ve ilkeler belirlenmiştir. Son kısım tezin genel bir değerlendirilmesiyle birlikte sonucu içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHITECTURE OF TOURISM IN THE MEDITERRANEAN COAST OF TURKEY; PROPOSAL FOR A RESORT HOTEL COMPLEX IN DİMÇAY, ALANYA Alanay, Müge M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst. İlhan KURAL December 1998, 200 pages The aim of this study is to develop a proposal for a touristic settlement searching for the solution of a major problem in 'Architecture of Tourism', especially in the Mediterranean coast of Turkey; that is how to create well- functioning, attractive environments for tourism without demolishing the nature. The proposed solution is a tourist resort combining nature & sport tourism and resort recreation in a natural setting in Dimçay, Alanya. The basic idea being the creation of a nature and sport based tourist environment in harmony with the existing natural environment. Within the context of this frame, the planning and design problems caused by existing tourist settlements in Mediterranean coastal region of Turkey are discussed with examples. After analyzing these problems, basic HIprinciples about planning and design considerations for tourist environments are derived and determinants are put in form of patterns. Throughout this process, the method developed by Christopher Alexander in his book 'A Pattern Language' will be used as a guide. By the help of this method, an analysis of the land, which the proposal would be put into effect, is made, the program is produced, and the developer's theoretical objectives for the project are thus prepared. The last chapter includes a general evaluation of the thesis and conclusions arrived at.