Continuous hydrojen production by rhodobacter sphaerodies O.U.001
Rhodobacter sphaerodies O.U.001 ile sürekli hidrojen üretimi
- Tez No: 76046
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: hydrogen production, Rhodohacter sphaeroides O.U.001, photobioreactor IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz Rhodobacter sphaeroides O.U.0O1 ile SÜREKLİ HİDROJEN GAZI ÜRETİMİ ASLAN, Kadir Yüksek Lisans., Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci Eroğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Haziran, 1998, 129 sayfa Bu çalışma, Rhodobacter sphaeroides O.U.001 ile kolon fotobiyoreaktörde kesikli ve sürekli hidrojen gazı üretiminin incelenmesidir. Kesikli deneylerde, besiyeri derişimlerinîn (L-malik asit ve sodyum glutamat) hidrojen gazı üretimine etkisi incelenmiştir. L-malik asitin kendi derişimine göre harcanma hızı birinci derece, sodyum ghıtamatm kendi derişimine göre harcanma hızı ise ikinci derece bulunmuştur. Bu çalışmanın asıl amacı sürekli hidrojen gazı üretimi olduğundan, önerilen hidrojen üretim modelleri sürekli üretime yöneliktir. Bu amaçla, ilk önce hidrojen üretim hızıyla besiyeri harcanma hızlarını ve hücre derişimlerinin arasındaki ilişkiyi açıklayan verim modelleri önerilmiştir. Bu modellere göre hidrojen üretim hızı, L-malik asit ve sodyum glutamat oranına ve hücre derişimine bağlıdır.Uzun süreli hidrojen üretimi için, ortamın pH'ı, hücre ve besiyeri derişimleri belli aralıklarla ortama eklenen yeni besiyeri ile belli sınırlar içinde tutulmuştur. İç hacmi 400 mi olan fotobiyoreaktöre dahaönceki çalişmadan (150 mi iç hacim) elde edilen koşullar uygulanmıştır. Ayrıca, açık hava koşullarmı sağlamak için aydınlık-karanlık çevrimler denenmiştir. Bazı deneylerde, ortamdan alman 100 mi kültür ortamı yerine 100 mi yeni besleme, bazılarında ise 100 mi kültür ortamı yerine 100 mi yeni besleme ve 30 mi bakteri eklenmiştir. Bakteri eklenmeyen deneylerde hidrojen üretimi 25 gün, bakteri eklenmeyen deneyde ise 70 gün sürmüştür. Sonuç olarak, L-malik asit ve sodyum glutamat oranının ve hücre derişiminin hidrojen üretim hızını etkilediği ortaya çıkarılmıştır. Bu ilişkiyi açıklamaya yönelik önerilen modeller bu sistemin daha iyi açıklanmasına yardımcı olacaktır. Anahtar Kelimeler : Hidrojen Üretimi, Rhodobacter sphaeroides, fotobiyoreaktör vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTINUOUS HYDROGEN PRODUCTION by Rhodobacter sphaeroides O.U.001 ASLAN, Kadir M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İnci Eroglu Co-Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz June, 1998, 129 pages This research describes the hydrogen gas production by Rhodobacter sphaeroides O.U.001 using a column photobioreactor by batch and continuous operations. The effect of substrate concentrations on hydrogen production rate was investigated in batch-type photobioreactor. Substrate consumption rates we re determined. L-malic acid consumption rate was found to be first order with respect to L-malic acid concentration, where as sodium glutamate consumption rate was found to be second order with respect to sodium glutamate concentration. Since the aim of this studyi is the continuous hydrogen production, models were proposed for continuous hydrogen production. Models are proposed relating the hydrogen production rate with consumption of substrates and cell concentration. These models have indicated that hydrogen production rate depends on ratio of the substrates and cell concentration. Illin order to achieve prolonged and stable hydrogen production, pH, cell, and substrate concentrations were maintained within a certain range by diluting the culture with fresh feed, periodically. Optimum conditions obtained for a smaller photobioreactor(1 50 ml volume) in a previous study were applied to a photobioreactor having an inner volume of 400 ml. Light and dark period cycles were applied to simulate the outdoor conditions. After every 100 h the feed containing 100 ml of fresh medium replaced the same volume of culture removed. In some experiments after every 100 h, 100 ml of growth medium and 30 ml of the overnight grown culture (fresh inoculation) replaced the same volume of culture removed. In operations without fresh inoculation to the medium, the hydrogen evolution ceased after 25 days, however, by adding fresh culture and medium 3.6 L of gas was evolved for 70 days. In conclusion, the ratio of the concentrations of L-malic acid to sodium glutamate and cell concentration are important factors affecting the hydrogen production rate. Proposed models relating the hydrogen production rate cell concentration, substrate carbon to nitrogen ratio and time will be useful for further understanding and analysisof the system.