Photoproduction of hydrogen from wastewater of a sugar refinery by rhodobacter sphaeroides O.U. 001
Rhodobacter sphaeroides O.U. 001 ile şeker fabrikası atık suyu kullanılarak hidrojen gazı üretimi
  1. Tez No: 82825
  2. Yazar: MEHMET YETİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen üretimi, fotobiyoreaktör, şeker fabrikası atık suyu, Rhodobacter sphaeroides vuı, Hydrogen production, photobioreactor, sugar refinery wastewater, Rhodobacter sphaeroides
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz Rhodobacter sphaeroides O.U. 001 İLE ŞEKER FABRİKASI ATIK SUYU KULLANILARAK HİDROJEN GAZI ÜRETİMİ Yetiş, Mehmet Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci Eroğlu Mart 1999, 122 sayfa Bu çalışmada, şeker fabrikası atık suyu (Ankara Şeker Fabrikası) kullanılarak Rhodobacter sphaeroides O.U. 001 'in üretilmesi ve kolon fotobiyoreaktöründe hidrojen gazı üretimi amaçlanmıştır. Çeşitli yüzdelerdeki şeker fabrikası atık suyu bakteri besiyerine karbon kaynağı olarak eklenmiştir. %5, %10, %20, %30 ve %50 oranlarında atık su ihtiva eden besiyerlerinde üreme sağlanmıştır. Hidrojen üretimi ise %10 ve %20 oranlarında atık su ihtiva eden besiyerlerinde gerçekleşmiştir. VIBunların arasında %20 oranında atık su içeren besiyerinde daha çok hidrojen üretimi elde edilmiştir. Daha sonraki deneylerde karbon / nitrojen molar oranı 70/2'ye ayarlanmıştır. Atık sudaki karbon miktarı yeterli olmadığından dolayı, besiyerindeki karbon oranını 70 mmol'e çıkarmak için L-malik asit ve sûkroz gibi çeşitli karbon kaynakları eklenmiştir. L-malik asitin hidrojen üretiminde sükroza göre daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. Kesikli deneylerde ortalama hidrojen üretim hızı 0.005 İH2 / sa / Ik olarak hesaplanmıştır. Maksimum hidrojen üretim hızı ise 0.013 lH2 / sa / Ik olarak bulunmuştur. Üretilen litre hidrojen başına eklenen toplam karbon mol'ü üzerinden hesaplanan verim 13.44 l/mol olarak bulunmuştur. Üretilen litre hidrojen başına eklenen litre atık su üzerinden hesaplanan verim ise 4.63 düzeyindedir. Sürekli hidrojen üretimi deneylerinde değişik seyreltme hızları (0.00026, 0.00052, 0.0013) denenerek ve %20 atık su ihtiva eden L-malik asit besiyeri kullanılarak 100 güne yakın sürekli hidrojen üretimi elde edilmiştir. En iyi sonuçlar 0.0013 1/sa şeklindeki seyreltme hızında gerçekleşmiştir. En yüksek 2.67 litre hidrojen olarak belirlenmiştir. Üretilen litre hidrojen başına eklenen toplam karbon mol'ü üzerinden hesaplanan verim 11.67 l/mol olarak bulunmuştur. Üretilen litre hidrojen başına eklenen litre atık su üzerinden hesaplanan verim ise 8.61'dir. Ayrıca fotobiyoreaktörden zaman zaman argon gazı geçirilmesi sayesinde hidrojen üretiminin arttırılabileceği saptanmıştır. Sonuç olarak, karbon / nitrojen molar oranı, hücre derişimi ve seyreltme hızı hidrojen üretim hızını etkileyen önemli faktörlerdir. Ayrıca, vuşeker fabrikası atık suyunun besiyerindeki pahalı maddelerin yerine kullanılabileceği de görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHOTOPRODUCTION OF HYDROGEN FROM WASTEWATER OF A SUGAR REFINERY BY RHODOBACTER SPHAEROIDES O.U. 001 Yetiş, Mehmet M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Co-Supervisor: Prof. Dr. inci Eroğlu March 1999, 122 pages In the present study, real wastewater of a sugar refinery (Ankara Şeker Fabrikası) has been utilized for the growth of Rhodobacter sphaeroides O.U. 001 and the hydrogen production in a column photobioreactor. Several dilutions of pretreated sugar refinery wastewater (SRWW) have been added as carbon source into nutrient medium of bacteria. Growth have been achieved in media containing SRWW at final concentrations of 5%, 10%, 20%, 30% and 50%, respectively. However hydrogen production mwas observed in 10% and 20% SRWW containing media, hydrogen production being best with 20% SRWW. In other experiments, C/N molar ratio of the medium was adjusted to 70/2. Since the amount of the carbon present in the wastewater was not enough at this C/N ratio, to adjust the carbon amount to 70 mmol, various carbon sources such as sucrose and L-malic acid, were added to the media. L-maiic acid proved to be a better carbon source than sucrose for hydrogen production. In the batch experiments, the average hydrogen production rate was 0.005 İH2 / h / Ic and the maximum hydrogen production rate was 0.013 İH2 / h / Ic. The highest yield, in terms of liter of hydrogen produced per mol of total carbon added, was 13.44 l/mo I, and the yield, in terms of liter of hydrogen produced per liter of wastewater added, was 4.63. Continuous hydrogen production was achieved in 20% SRWW containing L-malic acid media for approximately 100 days at three different dilution rates (0.00026, 0.00052, 0.0013). Best results were obtained by employing a dilution rate of 0.0013 1/h with which maximum hydrogen produced was 2.67 liters; the highest yield, liter of hydrogen produced per mol of total carbon added, was 11.67 l/mo I, and the yield, liter of hydrogen produced per liter of wastewater added, was 8.61. It was also observed that flushing the photobioreactor with argon gas at intervals improved the hydrogen production. In conclusion, C/N molar ratio, cell concentration, dilution rate are important factors influencing the hydrogen production rate. Also, SRWW can IVeffectively be utilized for hydrogen production by partially replacing the expensive components of the media.