İletişim kurmada insan bedeninin işlevi: Pina Bausch üzerinden inceleme
The function of the human body in communication: An analysis on Pina Bausch
- Tez No: 760474
- Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Beden, Sanat, İletişim, Performans Sanatı, Pina Bausch, Body, Art, Communication, Performance Art, Pina Bausch
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İletişim Kurmada İnsan Bedeninin İşlevi: Pina Bausch Üzerinden İnceleme adlı Yüksek Lisans tez çalışmasında bedenin kullanımının sanat ve iletişim alanında önemi, estetik anlamda bedenin gelişim süreci; modern sanata sunduğu farklılık ile farkındalıklar ekseninde tanımlanmıştır. Her canlı tür kendine özgü iletişim yöntemi geliştirmiş olsa da iletişim kurma, insanlığın varoluşundan beri en ilkel dürtülerinden biri olarak tanımlanabilir. Kendini ifade edebilme, bütünün bir parçası olma ve varlığının onaylanmasını arzulayan insan, iletişimi temel bir araç olarak kullanmıştır. İlk insan, içgüdüsel olarak sosyal algılamasının dışavurumunu bedeninden faydalanarak göstermiştir. Bedensel iletişim dürtüsel olduğu için temelde kişilerin birbirlerini anlamalarına ve iletişimi sürdürmelerine olanak sağlamıştır. Beden dilinin yetmediği yerde de mağara duvarlarına çizilen figürler ileri bir iletişim dilini oluşturmaya başlamıştır. Fakat iletişim kurmanın daha güçlü bir ögeye ihtiyacı olmasının kaçınılmazlığı, yeni bir iletişim çeşidi arayışını tetiklemiştir. Sesin gücü fark edilerek konuşmanın çözümlenmesi, dilin gelişim sürecini, bilginin aktarımını başlatmıştır. Dilin gelişmesiyle, insanlığın düşünce sisteminde de değişiklikler yaşanmış ve bireyler arası aktarımın gelişmesiyle modern insan ortaya çıkmıştır. İnsan doğasında yaşanan bu gelişmelerle birlikte, modern toplumların temeli atılmıştır. Yapısı gereği insan uyumun dışında, modern süreçleri yönetmeyi, geliştirmeyi, toplumsal ve bireysel anlamda pozitif ya da negatif iletişimi de başarmıştır. Ancak bu araştırmada beden ve ruh arasında bedenin dilini oluşturan ve iletişime bu sayede geçen ilk insanın sanat dili doğrultusunda bir zaman kapsülünü içinde barındırdığı işlenmiştir. Kendi ilkelliğine yönelen ve söylemlerini bu sayede aktaran modern insan, bedenini sanatla birleştirip sunmaya başlamıştır; başlangıçta amaç bu olmasa da. Sanat ve estetiği kullanarak toplumla ilişki kurup kendini ifade etme yollarına başvurmaktadır. Bedenin bir iletişim aracı olarak kullanılmasıyla, öznel bir ifade ediş biçimi ortaya çıkmıştır. Fakat bu öznellik, insanın özünden geldiği ve dürtüsel oluğu için de evrensel bir kavrayış ve anlama özelliğini de içinde barındırmıştır. Ruh, beden ve karşımızdaki bireyle iletişim kurmada sanat ve estetik anlamda bedenin ifade gücünü göstermede dans ve tiyatro da karşımıza çıkar. Resim sanatındaki beden araştırmaları da ressamın gözlemine dayalıdır. Bu doğrultuda bedenin bir ifade ve direkt iletişim aracı olarak kullanımının önemi araştırmanın temel amacını oluşturmuştur. Amaçlı örneklem yöntemiyle özellikle seçilen Pina Bausch'un yapıtlarıyla desteklenen çalışmada, iletişim, sanat ve bedenin birleşmesiyle ortaya çıkan estetik sunumlar ele alındı.“Jeta”Kısa film örneği aracılığı ile seçilen konu uygulamalı olarak tez çalışmasının sonucunu kuvvetlendirmiş ve kapsamı ile önemi uygulama sırasında daha öğretici olmuştur. Pina'nın dans ve performanslarıyla kısa filmin konusu, beden hareketlerinin iletişim ve sanatta sunum ve yansıyışının anlaşılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis titled“The Function of the Human Body in Communication: An Analysis on Pina Bausch”, the importance of the use of the body in the field of art and communication, the development process of the body in terms of aesthetics, the difference it offers to modern art and awareness are defined and discussed. Although every living species has developed its own unique method of communication, it can be defined as one of the most primitive instincts of humanity since its existence. Communication has been used by humans as a fundamental strategy to express themselves, to be acknowledged as a part of the whole, and to have their existence accepted. The earliest men instinctually used their bodies to manifest their social perceptions. In essence, this instinctive physical communication allowed humans to perceive and converse with one another. When body language became insufficient, the figures painted on the cave walls began to establish a complex communication language. However, the inevitability of communication requiring a greater aspect prompted the quest for a new style of communication. Realizing the power of the voice has triggered the start of language development. Moreover, language development has clearly altered human cognitive patterns. Transference in interpersonal relations has therefore begun to appear, and humanity has progressed. These modifications in human nature created the groundwork for modern civilization. When these advancements take place, humans must adapt to these changes. Humans are naturally adaptable, but they also manage and create contemporary processes, communicate favorably or unfavorably in social and private contexts. It was discussed and argued in this research that the earliest menwho invented the language of the body and used it to communicate between the body and the soul also had a time capsule that was in keeping with the language of art. The modern man has begun to connect their body with art, turning to their own primitiveness and conveying his discourses in this manner; although that was not the point in the beginning. Humans combine art and aesthetics to express themselves and interact with society. The use of the body as a tool of communication results in a subjective mode of expression. This subjectivity also includes a universal perception and understanding since it derives from the essence of man and is impulsive. Dance and thatre appear to demonstrate the communication with soul, body and with an individual and the expressiveness of the body in the sense of art an aesthetics. In painting, on the other hand, works on human body in art is based on the observation of the painter. With this approach, the importance of using the body as a tool of expression and direct communication is the major goal of this thesis. The aesthetic presentations that evolved from the mix of communication, art, and the body are studied in this research, which is supported by the works of Pina Bausch and are picked using the narrower sampling approach. The topic chosen as a short film example“Jeta”strenghened the result of the thesis in practice and it's significance and range became more instructive during the application. Understanding how bodily motions are presented and reflected in communication and art is important when looking at the theme of short film featuring Pina's dance and performances.