COVİD-19 hastaları ile çalışan hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumları ve etkileyen değişkenlerin incelenmesi
Investigation of attitudes of nurses working with COVİD-19 patients on their caregiver roles and affecting variables
  1. Tez No: 760482
  2. Yazar: ÖMER FARUK BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım verici rol, Covid-19, hemşirelik, pandemi, Caregiver role, Covid-19, nursing, pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Covid-19 hastaları ile çalışan hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumları ve etkileyen faktörler incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini, Şubat 2022- Ekim 2022 tarihleri arasında Bingöl Devlet Hastanesi ve Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde, Covid-19'lu hastalar ile çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Evren örneklem seçimine gidilmeyerek, araştırmayı kabul eden 203 hemşire ile çalışma tamamlandı. Araştırmada Kişisel Veri Formu, Hemşirelerin Bakım Verici Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği kullanıldı. Veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin HBRTÖ puan ortalaması 66.01±9.94 olarak belirlendi. Covid-19 tanılı bireye bakım veren Covid-19'lu hastalarla 3 aydan daha az çalışan, 1 yıldan az çalışan, yalnız yaşayan, kadın olan ve 27 yaş altında olan hemşirelerde aradaki farkın anlamlı olduğu bulundu. Sonuç: Covid-19'lu hastalarla çalışan hemşirelerin HBRTÖ puanlarının yüksek olduğu saptandı. Hemşirelerin Covid-19 tanılı hastalara bakım verici rollerinin olumlu yönde olduğu belirlendi. Covid-19'lu hastalarla 3 aydan fazla çalışma, geniş veya çekirdek aile ile yaşama, 35 yaş üstü olma, erkek olma gibi verilerin HBRTÖ puanına negatif yönde etkisi olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: Individuals interested in the education and training of Covid-19 patient schools for their educational role. Material and method: The population of the research consists of nurses working with patients with Covid-19 in Bingöl State Hospital and Bingöl Obstetrics and Pediatrics Hospital between February 2022 and October 2022. The study was completed with 203 nurses who accepted the study, without choosing a population sample. Personal Data Form, Nurses' Attitudes towards Caregiver Roles Scale were used in the study. The data were analyzed using the SPSS 22 package program. Results: The mean HBRTÖ score of the nurses participating in the study was determined as 66.01±9.94. It was found that the difference between nurses who care for individuals diagnosed with Covid-19 and nurses who work less than 3 months, work less than 1 year, live alone, are female, and under 27 years of age with patients with Covid-19. Conclusion: It was determined that nurses working with patients with Covid-19 had high HBRTÖ scores. It is thought that nurses have a positive care role for patients diagnosed with Covid-19. It is thought that data such as working with patients with Covid-19 for more than 3 months, living with a large or nuclear family, being over 35 years old, and being male have a negative effect on the HBRÖ score.