COVID-19 hastalarına bakan hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumları ve hemşirelerin bireysel iş yükü algısı arasındaki ilişki
The relation between the attitudes of nurses caring for COVID-19 patients towards compulsion in their caretaker roles and the individual workforce
- Tez No: 757658
- Danışmanlar: PROF. SİBEL ERKAL İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım, Covid-19, Hemşirelik, İş Yükü, Care, Covid-19, Nursing, Workload
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hemşireler Covid-19 pandemi döneminde ön saflarda görev almışlardır. Bu dönemde hem hastalara bakım verirken bulaş riskinden dolayı zorluk yaşamışlar hem de alışılmadık bir iş yükü ile karşı karşıya gelmişlerdir. Çalışmada; Covid-19 hastalarına bakan hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumları ile hemşirelerin bireysel iş yükü algısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi' ne bağlıProf. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde 01.02.2022 - 30.04.2022 tarihleri arasında yapıldı. Çalışma evrenini Covid-19 servislerinde çalışan ve dahil edilme kriterlerini taşıyan 150 hemşire oluşturdu. Araştırmada örneklem seçilmeyip tam sayım yöntemi ile hemşirelerin tamamı çalışmaya dahil edildi. Verilerin toplanmasında; ''Hemşire Kişisel Bilgi Formu'', ''Hemşirelerin Bakım Verici Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği (HBRTÖ)'' ve ''Bireysel İş Yükü Algı Ölçeği (BİYAÖ)'' kullanıldı. Verilerin analizi SPSS 21.0 programı ile yapıldı ve %95 güven düzeyinde çalışıldı. Çalışmada parametrik test teknikleri kullanıldı. Ölçek puanlarının 2 gruplu değişkenlere göre farklılık gösterme durumu t testi, 3 ve daha fazla gruplu değişkenlere göre farklılık gösterme durumu ANOVA testi ile analiz edildi. ANOVA testinde fark çıkması durumunda ikili fark LSD testi ile analiz edildi. Ölçek puanları arasındaki ilişki Pearson korelasyon testi ile analiz edildi. Araştırmadaki bulgulara göre hemşirelik mesleğini isteyerek seçme durumu, Covid-19 servisinde kendi isteği ile çalışma ve Covid-19 servisinde çalışmaktan mutlu olma alt boyutlarının hemşirenin bakım verici rollerine ilişkin tutumları ve bireysel iş yükü algılarındaki ilişkiyi etkilediği sonucuna ulaşıldı. Bu kapsamda Covid-19 hastalarına bakan hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumları ile bireysel iş yükü algısı arasında pozitif yönlü orta bir ilişki (r=0,354) saptandı. Sonuca yönelik olarak; hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumlarının artmasının bireysel iş yükü algılarının da artmasına neden olacağı belirlendi.Literatürde bu konu ile ilgili yapılan bir çalışmaya rastlanmamıştır.Bu konuda yapılan çalışmaların arttırılması gerektiği bu durumunda hemşirelik mesleğine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nurses have been in the front line during the Covid-19 pandemic. During this period, they had difficulties while giving care to the patients due to the risk of contamination. Besides, they had come up agoinst with an unusual workload. In this study, it was aimed to evaluate the relation between the attitudes of nurses caring for Covid-19 patients regarding their caretaker roles and the nurses' individual workload perception. Thesis as descriptive and cross-sectional was made in Prof. Dr. Murat Dilmener Emergency Hospital affiliated to Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between 01.02.2022-30.04.2022. This study was composed with 150 nurses who fit the criterias working in Covid-19 services and it wasn't common selection, all of the nurses were included in the study using the full count method. ''Nurse Personal Information Form'', ''Nurses Attitudes toWards Caretaker Roles'' and ''Individual Workload Perception Scale'' were used to collect data. Data analysis was made with program SPSS 21.0 and studied at %95 confidence level. Parametric test techniques were used during the study. Differences in the scale scores according to the variables with 2 groups were analyzed with the T test and the difference between the variables with 3 or more groups was analyzed with the ANOVA test. In case there was a difference in the ANOVA test, binary difference was analyzed with the LSD test. Relation between scale scores was analyzed by the help of Pearson correlation test. According to findings of the research, it was concluded that the sub-dimensions of chosing the nurses proffesion voluntarily, working voluntarily in Covid-19 service and being happy in the Covid-19 service affect the attitudes of nurses towards their caretakers roles and the relation between individual workload perceptions. In this subsuming, a positive moderate relation(r=0,354) was found between the attitudes of nurses caring for Covid-19 patients regarding their difficulties in their caretaker roles and the perception of individual workload. As a result, it was determined that the increase in nurses' attitudes towards their caretaker roles will cause an increase in their individual workload perceptions. There is no any studyon this subject has been found in the literature.It is thaught that it will contribute to the nursing proffesion in case of increasing studies on this matter.