Ailede mahremiyet ile genel aidiyet arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of the relationship between privacy in the family and general belongingness in terms of various variables
- Tez No: 760571
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Mahremiyet, Genel Aidiyet, Kabullenme, Reddedilme, Family, Privacy, General Belonging, Acceptance, Rejection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bir insanın özel alanlarına bakılması, dokunulması ve hakkında konuşulması/dinlenilmesi yasaktır. Bu yasaklık mahremiyet kavramı ile ifade edilir. Dolayısıyla bu alanın korunması kişinin özgürlük alanının da korunmasını ifade eder. Günümüzde mahremiyetin ihlali gerek gerçek gerekse sanal dünyada çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun neticesinde toplumu oluşturan tüm bireyler bir dizi bireysel, sosyal, ailevi ve fiziksel tehditlerle karşılaşmak durumunda kalmaktadır. (Sezen 2018). Her insanın mahremiyet algısı ilk ve asli sosyalleşme mekânı olan ailesinde başlamaktadır. Bu durumda aile hem toplumun hem de mahremiyet eğitiminin temeli olarak görülebilir (Gündoğdu, 2017). Bu araştırmanın amacı ailede mahremiyet ile genel aidiyet arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya katılacak bireyleri belirlemek amacıyla, Nisan 2021'de başlayıp üç ay süren saha çalışmasında 18 yaş üzerindeki evli olan, 207'si kadın, 105'i erkek olmak üzere 312 katılımcıya araştırmada kullanılan ölçme araçları uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu; ailede mahremiyet düzeylerini belirlemek amacıyla Akın, Güneşer ve Güneşer (2019) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan Ailede Mahremiyet Ölçeği; genel aidiyet düzeylerini tespit etmek için Akın, Raba, Rada, Yılmaz ve Rada (2016) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılarak Türkçe'ye uyarlanan Genel Aidiyet Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon Katsayısı ile analiz edilmiştir. Ailede Mahremiyetin ve Genel Aidiyetin değişkenlere göre incelenmesinde ise ikili karşılaştırmalarda Bağımsız Gruplar için t-Testi, ikili karşılaştırmalardan daha fazla karşılaştırmalar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak, homojenlik Levene testi ile yorumlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre ailede mahremiyet ile genel aidiyet arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görüldü. Sosyo-demografik değişkenler bazında değerlendirildiğinde ise; cinsiyet açısından ailede mahremiyette ve genel aidiyette anlamlı bir fark görülmemiştir. Yaş grupları açsından değerlendirildiğinde ailede mahremiyette ve genel aidiyette yaşlara göre farklılık vardır. Katılımcıların eğitim düzeyine göre ailede mahremiyette anlamlı farklılık yokken genel aidiyette anlamlı farklılık vardır. İlişki sürelerine göre ailede mahremiyette ve genel aidiyette anlamlı fark olduğu görülmüştür. Ailenin sosyoekonomik gelir düzeyine bakıldığında ailede mahremiyette fark varken genel aidiyette fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is forbidden to look at, touch or talk about a person's private area. This prohibition is expressed with the concept of privacy. Therefore, the protection of this area means the protection of the freedom of the person. Nowadays, violation of privacy is a very common situation in both the real and virtual world. As a result, all individuals in the society face a serious individualistic, social, familial and physical threats. People's perception of privacy starts in the family. Privacy, which is related to both the psychological structure and socio-cultural environment of the individual is a multifaceted concept with psychological, sociological, philosophical, legal and anthropological dimensions (Sezen 2018). The aim of this research is to examine the relationship between privacy in the family and general belongingness. In order to determine the individuals who will participate in the research, the measurement tools used in the research were applied to 312 participants, 207 women and 105 men, who were in a romantic relationship over the age of 18. This process started in April 2021 and lasted for 3 months. In this research, personal information form was used in order to collect information about the married people's age, gender, socio-economic levels, educational status and duration of marriage. Having the purpose of determining the family privacy levels of the married people, The Family Privacy Scale, the validity and reliability studies of which were conducted by Akın, Güneşer and Güneşer, (2019) in order to determine the levels of privacy in the family; In order to determine the general belongingness levels, the General Belonging Scale, which was adapted into Turkish by Akın, Raba, Rada, Yılmaz, & Rada, (2016) was used for validity and reliability studies. The data were analyzed with the Pearson Correlation Coefficient using the SPSS 22.0 package program. In the analysis of Family Privacy and General Belongingness by variables, homogeneity was interpreted by Levene's test, using the t-Test for Independent Groups in pairwise comparisons, one-way analysis of variance (ANOVA) for more comparisons than pairwise comparisons. According to the findings of the study, it was observed that there was a positive and significant relationship between privacy in the family and general belonging. When evaluated on the basis of socio-demographic variables; There was no significant difference in privacy and general belongingness in the family in terms of gender. When evaluated in terms of age groups, there is a difference in privacy and general belongingness in the family according to age. According to the education level of the participants, while there is no significant difference in privacy in the family, there is a significant difference in general belongingness. It was observed that there was a significant difference in the privacy and general belongingness of the family according to the duration of the relationship. Considering the socioeconomic income level of the family, it was concluded that while there was a difference in privacy in the family, there was no difference in general belonging.