Investigation of the availability of heat pumps in passenger transportation vehicles in Turkey
Türkiye'de yolcu taşıma araçlarında ısı pompası kullanılabilirliğinin araştırılması
  1. Tez No: 760623
  2. Yazar: RECEP SERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli otobüs, ısı pompası, ısıl konfor, Türkiye'nin farklı iklim bölgeleri, Electric bus, heat pump, thermal comfort, different climatic regions of Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE YOLCU TAŞIMA ARAÇLARINDA ISI POMPASI KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Recep SERİN Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şaban ÜNAL Ağustos 2022, 88 sayfa Dünyamızda yaşanan sanayileşme sürecinin bir sonucu olarak kömür, doğal gaz ve petrol gibi enerji kaynakları önemli ölçüde kullanılmaktadır. Son yıllarda rüzgâr ve güneş enerjisi kullanımı toplam enerji tüketiminin önemli bir bölümünü oluşturmaya başlamıştır. Dünyada yaşayan insan sayısının artması, beraberinde enerji ihtiyacında da bir artışa neden olmuştur. Petrol ve bunun türevi olan enerji kaynaklarının sınırlı bir rezerve sahip olması nedeniyle, petrol dışı enerji kaynakları için tüm dünyada araştırmalar devam etmektedir. Alternatif enerji kaynaklarından yararlanmak için güneş panelleri, rüzgâr türbinleri, jeotermal ısıtma sistemleri, dalga ve biyogaz jeneratörleri gibi teknolojiler üzerine araştırma ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Alternatif enerji kaynaklarının yanı sıra düşük enerji tüketimi, yüksek performans katsayısına sahip olmaları ve çevre dostu olmaları nedeniyle ısı pompaları popülerlik kazanmaktadır. Isı pompaları hem ısıtma hem de soğutma amaçlı kullanılabilen cihazlardır. Enerjilerini hava, su ve toprak gibi çevredeki ortamdan alırlar. Bu çalışmada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan, 2015-2019 yıllarına ait beş yıllık veriler kullanılarak, Türkiye'nin farklı iklim bölgelerinde çalışan elektrikli otobüsler için ısı pompalarının kullanılabilirliği araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre özellikle kıyı bölgelerinde, elektrikli otobüslerde ısı pompasının rahatlıkla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE AVAILABILITY OF HEAT PUMPS IN PASSENGER TRANSPORTATION VEHICLES IN TURKEY Recep SERİN M.Sc., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şaban ÜNAL August 2022, 88 pages As a result of the industrialization process in our world, energy resources such as coal, natural gas, and oil are used to a large extent. In recent years, the use of wind and solar energy has started to constitute an important part of total energy consumption. The increase in the number of people living in the world has led to an increase in the need for energy. Due to the limited reserves of oil and its derivative energy resources, research is continuing all over the world for non-oil energy resources. Research and development studies continue on technologies such as solar panels, wind turbines, geothermal heating systems, wave and biogas generators to benefit from alternative energy sources. In addition to alternative energy sources, heat pumps are gaining popularity due to their low energy consumption, high coefficient of performance, and environmental friendliness. Heat pumps are devices that can be used for both heating and cooling. They get their energy from the surrounding environment, such as air, water, and soil. In this study, the usability of heat pumps for electric buses operating in different climatic regions of Turkey was investigated by using five-year data from the General Directorate of Meteorology for the years 2015–2019. According to the results obtained, it was concluded that the heat pump can be used easily in electric buses, especially in coastal areas.