The Social construction of meaning in landscape architecture: A case study of Gençlik Parkı in Ankara
Peyzaj mimarlığında toplumsal anlam üretimi: Ankara Gençlik Parkı örneklemesi
  1. Tez No: 76071
  2. Yazar: ZEYNEP ULUDAĞ SÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL EVYAPAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal anlam üretimi, peyzaj mimarisi, zaman coğrafyası, Cumhuriyet dönemi Ankara'sı, Cumhuriyet ideolojisi, kamusal alan. VI, Social construction of meaning, landscape architecture, time-geography, Ankara in the Republican period, Republican ideology, public space
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu araştırma kentsel peyzajın sosyo-kültürel süreçler içerisinde oluşumu üzerine kurgulanmakta ve özellikle kent parklarının gelişimini ve anlamlandırılmasını vurgulamaktadır. Bütün toplumsal olaylarda olduğu gibi bir peyzaj çevresi de değişen doğal ve sosyal verilere bağlı olarak belirli bir anlam ve kimlik alarak gelişir ve şekillenir. Bu kimliğin ve bütünlüğün, sosyal anlamlarının oluşturularak yeniden kurgulanabilmesi için gerekli olan sosyal analiz yöntemi Giddens'ın 'yapılanma kuramı' ve Hâgerstrand'ın 'zaman coğrafyası'nın teorik çerçevesine göre oluşturulmuştur. Bu çalışmada başkent Ankara'nın ilk kent parkı olan Gençlik Parkı'nın tarihsel hikayesi anlatılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti I. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ilk ulus-devletlerden olduğu için önemli bir örnektir. Gençlik Parkı, yeni kurulan Cumhuriyetin ideolojisinin yayılması ve yeni toplumun oluşturulması için bir araç olmuştur. Bu tarihsel analizi yaparken, arşivlerdeki tarihi belgelerden, yazışmalardan ve gazete makalelerinden yararlanılmıştır. Bu araştırma sonunda, parkın anlamının zaman içerisinde radikal olarak değiştiği ortaya çıkmaktadır. Parkın kurulduğu zamandaki anlamının ve değişen zaman içerisinde kazandığı farklı anlamların 'yapılanma kuramı' çerçevesinde incelenebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research concentrates on the development of urban landscapes in a socio-cultural context with an emphasis on the example of public parks. As it is the case in all social processes, a landscaped environment develops and shapes to a certain meaning and identity with reference to changing natural and social inputs. For re-establishing the identity and uniqueness of places by processes of social meaning attribution, the necessary social analysis is conducted within the theoretical framework of Giddens' 'structuration theory' and Hâgerstrand's 'time-geography'. The study illustrates the history of Gençlik Parkı, the first urban park in the capital city Ankara in Turkey. The Turkish iiiRepublic is a unique case being one of the first nation-state that was founded after the 1st World War. To propagate the new ideology of this nation-state and to form a new society Gençlik Parkı assumed the role of an agency. Historical documents and official letters from the archives and articles from journals provided the source for the historical analysis. The research has shown that the social meanings of the park changed radically in time and that, its initial social meaning as well as the meanings it assumed in later periods can be studied within the framework of structuration theory.