Klinisyen hemşirelerin sağlık davranış düzeyleri
HEALTH behavior levels of clinician nurses
  1. Tez No: 760778
  2. Yazar: ÖZGE ERSOY İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN AŞTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Klinisyen, Hemşire, Sağlık, Davranış Biçimi, Clinician, Nurse, Health, Behavioral
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Klinisyen hemşirelerin sağlık davranış düzeylerinin belirlenmesi. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipte olan araştırmanın örneklemini Kasım 2021 ile Temmuz 2022 yıllarında İstanbul'da bir Vakıf hastanesinde çalışan hemşireler oluşturmuştur (N=70). Örneklemi oluşturan klinisyen hemşirelere ait veriler, Sosyo- Demografik özellikler formu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin (N=70) çoğunluğunun (%54,3, n=38) 22- 44 yaş aralığında olduğu, kadın olduğu (%88,6, n=62), lise-hemşirelik eğitimi olduğu (%48,6, n=34), yakın çevresinin alkol-sigara kullandığı (%92,3, n=70), hastalık öyküsünün olmadığı (%83,3, n=60), ara sıra spor yaptığı (%58, n=40), gelirinin giderinden az olduğu (%48,5, n=33), bekar olduğu (%74,3, n=52), diğer kliniklerde (%50,6, n=17) ve vardiyalı çalıştığı (%45,1, n=37) saptanmıştır. SYBDÖ'nin puan ortalaması 124,457±8,804 olarak orta düzeyde tespit edilmiştir. SYBDÖ alt boyutlarında en yüksek puan ortalaması 25.514±475 ile manevi gelişimde olup en düşük puan ortalaması ise 15.885± 4.57 ile fiziksel aktivitede saptanmıştır. Sonuç ve Öneri: Klinisyen hemşirelerin sağlık davranış düzeyleri orta düzeyde bulunmuştur. Hemşirelerin sağlık davranış düzeyleri en yüksek ortalamanın manevi gelişim olduğu saptanmıştır. Klinisyen hemşirelerin sağlık davranış düzeylerini yükseltecek bireysel, kurumsal düzenlemeler önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was conducted as a descriptive study in order to examine the Health Behavior Levels of Clinician Nurses and to determinethe factors affecting these behaviors while performing the profession. Material and Methods: The sample of the study was made by voluntary attendance method among nurses working in a Foundation Hospital in Istanbul between November 2021 and July 2022. It was collected by using The Health Behavior Levels of Clinician Nurses Healthy Life style Behaviors Scale II and the Socio- Demographic Form. Results: It has been found out that the majority of the nurses (N=70) participating in the study (54.3%, n=38) were between the ages of 22-44, were female (88.6%, n=62), had high school-nursing education (48.6%, n=34), his/her close relatives used alcohol and cigarettes (92.3%, n=70), no history of disease (83.3%, n=60), doing sport soccasionally (58%, n=40), leşsin come than her expenses (48.5%, n=33), single (74.3%,n=52), works in other clinics (50.6%,n=17) and works in shifts (45.1%,n=37). The mean score of HLNRS was determined as 124.457±18.804 at a moderate level. In the sub-dimensions of, HLNRS the highest mean score was found in spiritual development with 25.514±4.75103, and the lowest mean score was found in physical activity with 15.885± 4.576. Conclusion and Recommendation: The health behavior levels of the clinician nurses were found to be at mediocre level. It was determined that the highest average of the nurses health behavior levels was spiritual development. Individual and in stitutional arrangements are recommended to in crease the health behavior levels of clinician nurses. 2