Manufacturing flexibility: Conceptualization and measurement
İmalat esnekliği: Bir kavramsallaştırma ve ölçüm çalışması
  1. Tez No: 76080
  2. Yazar: YASEMİN KAHYAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: belirsizlik, imalat stratejisi, imalat esnekliği operasyonel tanım, ölçüm, taktik düzeyde (makina) yükleme modeli, metodoloji, yetenek, sağlamlık iv, uncertainty, manufacturing strategy, manufacturing flexibility, operational definition, measurement, tactical level loading model, methodology, capability, robustness
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
öz İMALAT ESNEKLİĞİ : BİR KAVRAMSALLAŞTIRMA VE ÖLÇÜM ÇALIŞMASI KAHYAOĞLU, Yasemin Doktora, Yöneylem Araştırması Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan Kayalıgil Eylül 1998, 289 sayfa Esneklik talepten, makinalardan veya girdilerden kaynaklanan çeşitli değişikliklere ilişkin olarak imalat sistemlerinin bulundurması gereken temel niteliklerden biridir. Esneklik ve sağlamlık (robustness) kavranılan literatürde yaygın biçimde kullanıldığı halde bu kavramların ölçülmesini kolaylaştırıcı operasyonel tanımlara rastlamak zordur. Bu çalışmada literatürde mevcut olan esneklik ölçümlerinin eleştirel bir değerlendirmesi ve imalat esnekliğinin kavramsallaştırılmasına yönelik operasyonel bir yaklaşım önerisi geliştirilmiştir. Bu çerçevede, imalat sisteminin mevcut yeteneklerinin etkin yönetimi firmanın toplam rekabet gücüne ilişkilendirilerek ele alınmıştır. Ayrıca, imalat esnekliğinin analizine ilişkin bir metodoloji geliştirilmiştir. Metodolojinin potansiyel uygulama alanları doğrultusunda örnek çalışmalar sunulmuştur, örnek çalışmalarda imalat modeli olarak taktik düzeyde bir (makina) yükleme modeli kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANUFACTURING FLEXIBILITY : CONCEPTUALIZATION AND MEASUREMENT KAHYAO?LU, Yasemin Ph. D., Department of Operations Research Supervisor : Assoc. Dr. Sinan Kayalıgil September 1998, 289 pages Flexibility is a pivotal attribute of manufacturing systems that are faced with changes in demand, interruptions in machine availability or errant supplies. Although the concepts of flexibility and robustness are frequently refered to in the literature, it is surprisingly difficult to find operational definitions which enable flexibility or robustness to be measured. In this study, a critical evaluation of the literature with respect to the measures of flexibility is provided. An operational approach to conceptualization of manufacturing flexibility is proposed that relates effective management of capabilities to the competitive performance of the business unit. The requirements of such conceptualization are specified. A methodology for the analysis of manufacturing flexibility is presented. Illustrative examples of the methodology's potential applications are provided. A tactical level machine loading model is used for describing system operations in the example problems.