20. YY. sonrası üretilen yazılı yapay dillerin tipografik açıdan incelenmesi ve bir font tasarımı önerisi
The written artificial language produced after the 20 st century is the typographic review and a font design proposal
- Tez No: 760820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNEŞ OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Font, Yapay Dil, Yazı, Graphic Design, Font, Artificial Language, Text
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yazının keşfi ve insanların gereksinimleri ile paralel olarak gelişmesi süreci, binlerce yılla ifade edilebilecek bir dönem olarak değerlendirilmektedir. İlk insanların kendilerini ifade edebilmek için mağara duvarlarına, kayalara, oyuklara çizdikleri semboller ve şekiller, yazının ilk hali olarak ortaya çıkmaktadır. Mezopotamya'da ortaya çıkan çivi yazısı ve Mısır hiyeroglifleri insanların kendilerini ve gereksinimlerini ifade etmelerinin en önemli örneklerinden kabul edilmektedir. Yazının bu gelişim süreci ile dilin gelişim süreci ise benzerlik göstermektedir. Dilin düşünceleri ifade edebilmenin en iyi yolu olduğu düşünüldüğünde; çalışmanın konusunu oluşturan yapay diller de önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Dillerin ortaya çıkış nedeni iletişim gereksinimi olarak görülebilirken, yapay dillerin ortaya çıkış nedeni ise birbirinden farklı dilleri konuşan insanların ortak iletişimi sağlayabilmeleri gösterilebilmektedir. Bunun yanı sıra bir sosyalleşme yöntemi veya sanatsal gerekçeleri de söz konusu olabilmektedir. Yapay diller özellikle çalışmamızda ifade edildiği üzere kültür sanat faaliyetlerinin bir yansıması olarak da ortaya çıkmıştır. Görsel sanatlarda yaratılan karakterlerin özelliklerini pekiştirici nitelikte yaratılan yapay diller ile ilgili destekleyici birçok faaliyet alanı da oluşmaktadır. Yapay dillerin alfabeleri için oluşturulan font tasarımları ise söz konusu bu destekleyici faaliyetlerden sayılabilmektedir. Özellikle oluşturulan yapay dillerin, toplumların veya görsel sanatlarda yaratılan karakterlerin özelliklerini daha iyi yansıtabilmesi için kullanılan önemli bir argüman olduğu açıktır. Kurgu karakterin ya da gerçek yaşamda toplumların ve ırkların genel özelliklerinin daha iyi ifadesi için kullanılan bazı yapay dillere de hem yapım içerisinde hem de farklı tasarımcılar tarafından font tasarlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla grafik tasarım, font tasarım konuları ile yapay diller genel anlamda kavramsal çerçevesi ana hatları ile ifade edilmiştir. Bunun yanı sıra sinema sektöründe yapay dillerin durumu ve font tasarlanan yapay diller konusu da çalışmanın meselelerindendir. Yapay dillere font tasarlanırken dikkat edilmesi gereken hususlara tasarlanan font tasarımı örneği ile katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of the exploration of the article and the development of people in parallel with the needs of the people is considered a period that can be expressed in thousands of years. The symbols and shapes that first people draw on cave walls, rocks, pits to express themselves appear as the first form of writing. Nail writing and Egyptian hieroglyphics that emerge in Mesopotamia are one of the most important examples of people expressing themselves and their needs. The development process of the article and the development process of the language are similar. Given that language is the best way to express thoughts, artificial languages that are the subject of the study also emerge as an important topic. While the reason for language emergence can be seen as the need for communication, the reason for the emergence of artificial languages is that people who speak different languages can provide common communication. In addition, there may be a method of socialization or artistic justification. Artificial languages have also emerged as a reflection of cultural art activities, as expressed in our study. There are many areas of activity that are supportive of artificial languages that are created to reinforce the characteristics of characters created in visual arts. The font designs created for the alphabets of artificial languages can be counted as those supporting activities. The artificial languages created are an important argument used to better reflect the characteristics of societies or characters created in visual arts. The font is designed for some artificial languages that are used for better expression of the character or the general characteristics of societies and races in real life, as well as by different designers in the production. To better understand the work, graphic design, background design and artificial languages are generally conceptual.