Halkla ilişkiler perspektifinden kamu diplomasisi aracı olarak yumuşak güç
Soft power as a tool of public diplomacy from the public relations perspective
- Tez No: 760821
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Halkla İlişkiler, Twitter, Diyalogsal İletişim, Soft Power, Public Relations, Twitter, Dialogue Communication
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Günümüzde yeni diplomasi anlayışının diyaloğu kapsaması, dolayısıyla halkla ilişkilerle iç içe durumda olması iletişimin diplomaside vazgeçilmez unsur olarak kabul görmesini sağlamaktadır. Joseph Nye, halkla ilişkilerin doğasında olan kamuoyu oluşturmanın hükümetlerin yumuşak gücüne bağlı olduğunu belirtmektedir. Halkla ilişkiler disiplininde, halkla ilişkiler ile kamu diplomasisi arasındaki bağlantıya açıklık getirmek amacıyla geliştirilen teorisel modeller bulunmaktadır. Tarihsel süreçte her iki alan da tek yönlü iletişim modelinden çift yönlü iletişim modelini benimsemeye yönelik bir değişim yaşamaktadır. Gündem yaratma, kitleleri bir düşünce etrafında toplama özelliklerine sahip olan sosyal medya da çift yönlü iletişim modelini benimseyen ve gerek kamu diplomasisi, gerekse halkla ilişkiler alanında kullanılan bir araçtır. Bu bağlamda sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanmak elzemdir. Bu çalışmanın amacı Kent ve Taylor (1988) tarafından aracılandırılmış halkla ilişkiler için geliştirilen beş diyalogsal prensip bağlamında güncel bir sağlık krizi ile mücadele eden Sağlık Bakanlığı'nın Twitter profilini ve yumuşak güç kapsamında değerlendirilen tweetlerin diyalogsal nitelikler bakımından ne şekilde kullanıldığını analiz etmektir. İçerik analizinden edinilen veriler ışığında, en yüksek puana sahip olan maddenin diyalogsal döngü ve onu takip eden yüksek puanlı maddenin enformasyonun işe yararlılığı olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar genel olarak, Sağlık Bakanlığı'nın Twitter'ı bir diyalogsal iletişim aracı olarak faydalandığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, the new understanding of diplomacy includes dialogue, and therefore, being intertwined with public relations, communication is accepted as an indispensable element in diplomacy. Joseph Nye states that public relations' nature of public relations depends on the soft power of governments. In the discipline of public relations, there are theoretical models developed to clarify the connection between public relations and public diplomacy. In the historical process, both fields are experiencing a change from one-way communication model to adopting two-way communication model. Social media, which has the features of creating an agenda and gathering the masses around an idea, is a tool that adopts a two-way communication model and is used in both public diplomacy and public relations. In this context, it is essential to use social media effectively. The aim of this study is to analyze the Twitter profile of the Ministry of Health, which is struggling with a current health crisis, in the context of five dialogic principles developed for mediated public relations by Kent and Taylor (1988), and how tweets evaluated within the scope of soft power are used in terms of dialogic qualities. In the light of the data obtained from the content analysis, it was seen that the item with the highest score was the dialogical cycle and the item with the highest score following it was the usefulness of information. The results obtained are generally that the Ministry of Health uses Twitter as a dialogic communication tool.