Computer simulation of dynamic behavior of pneumatic tires
Otomobil lastiklerinin dinamik davranışlarının bilgisayarda modellenmesi
- Tez No: 76093
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lastik Viraj Karakteristikleri, Viraj Kuvveti, Otomobil Lastiği, Lastik Deneyleri, Nonlineer Sonlu Elemanlar Yöntemi iv, Tire Cornering, Cornering Force, Pneumatic Tires, Tire Testing, Nonlinear Finite Element Analysis &
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
OTOMOBİL LASTİKLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ BİLGİSAYARDA MODELLENMESİ Tönük, Ergin Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Eylül 1998, 185 sayfa Otomobil lastiklerinin viraj karakteristiklerini tasarım aşamasında belirlemek için ayrıntılı bir sonlu elemanlar modeli hazırlanmıştır. Kauçuk malzemenin doğrusal olmayan malzeme davranışı, lastiğin içinde bulunan karkas malzemesi, normal çalışma sırasında görülen büyük yer değiştirme ve gerinmelerle yerle lastik arasındaki sürtünmeli temas modellenmiştir. Modelden alman sonuçların sınanması için tamburlu bir lastik deney düzeneği tasarlanmış ve kurulmuştur. İlk olarak statik bir lastik modeli hazırlanmış, dikey yük-sehim ve temas alam deneysel lastikle karşılaştırılmıştır. Sanki-statik yuvarlanan lastik modeliyle düşük hızlarda lastiğin viraj davranışı modellenmiştir. Lastik üzerine merkezkaç yük uygulanmasıyla hızın artmasının etkisi de modele katılmıştır. Bilgisayar modelinden alman sonuçların deneysel sonuçlarla karşılaştırılması, sonlu elemanlar yönteminin lastiklerin viraj karakteristiklerinin tasarım aşamasında kestirilebilmesi için kullanılabileceğini, böylelikle prototip üretimi ve deneyler için harcanan zaman ve paranın azaltılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER SIMULATION OF DYNAMIC BEHAVIOR OF PNEUMATIC TIRES Tönük, Ergin Ph. D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy September 1998, 185 pages To predict the cornering characteristics of a pneumatic tire during the design stage, a detailed finite element model of the tire is constructed. The nonlinear stress- strain relationship of rubber, the reinforcement of the tire, large displacements and strains induced during normal service conditions, frictional contact with ground are modeled. To check the validity of the computer model, an external drum type tire testing setup is designed and constructed. A static tire model is constructed first and its vertical force-deflection characteristics and contact patch shape are compared with the experimental tire to check the accuracy of the finite element model. Quasi-static cornering tire model is constructed to simulate the low-speed cornering behavior. Centrifugal load is added to the model to simulate the medium speed cornering behavior. Comparison of computer model results and tire test results show that finite element modeling can be used to predict the cornering properties of a tire during early design stages, reducing the time and effort for prototyping and testing.