Acil servis'e başvuran karın ağrılı hastalarda yatakbaşı hepatobiliyer ultrasonografi değerlendirilmesi ve radyoloji hekiminin yaptığı ultrasonografi ile karşılaştırılması
The evaluation of bedhead hepatobilyary ultrasonography in patients with absolute pain applying to the emergency department and comparison with the ultrasonography performed by the radiology doctor
- Tez No: 761319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Hepatobiliyer Ultrasonografi, karın ağrısı, Emergency department, Hepatobiliary Ultrasonography, abdominal pain
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş: Karın ağrısı, Acil Servise en sık başvuru sebepleri arasında yer alan ve Acil Servis başvurularının %5 ile %10'unu oluşturan bir semptomdur. Bu çalışmada, Karın ağrısı şikâyeti ile Acil Servise başvuran hastalarda Acil Servis Hekimi tarafından gerçekleştirilen ultrasonografik inceleme ile Radyoloji Hekimi tarafından gerçekleştirilen ultrasonografik görüntüleme arasındaki tanı koymadaki etkinliği incelemeyi hedefledik. Materyal ve Metod: Çalışma, Antalya Eğitim ve Araştırma Acil Servisine başvuran, 18 yaş üzerindeki travmatik olmayan hastalar üzerinde prospektif olarak Ocak 2022- 31 Ağustos2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, anamnez ve fizik muayene bulguları, Acil Hekimi ve Radyoloji Hekimi tarafından yapılan ultrasonografik görüntülemeleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmada 305 hasta dahil edildi. Hastaların %46,6'sını kadınlar oluşturmaktaydı. Hastaların yaş ortalaması 54,24±1,49 olarak saptandı. Hastalarda gözlenen en sık semptom bulantı iken en sık fizik muayene bulgusu %20,66 oranla defans olarak saptandı. Hastaların total bilurubin değerleri ortalama 2,78±3,08 mg/dL olarak ölçüldü. Bilgisayarlı tomografik görüntüleme yapılan 19 hastada patolojik bulgu saptandı. Hastaların %46,89'u acil servisteki tedavisinin ardından taburcu edildi. Yapılan karşılaştırmada, taşlı kolesistit hastalarını tanımada Acil Servis Hekiminin sensitivitesi %98, spesifitesi %95, taşsız kolesistit hastalarını tanımada ise sensitivitesi %98 iken spesifitesi %66 olarak saptandı. Koledokolitiyasiz hastalarında ise sensitivite %99 ve spesifite %33 olarak gözlendi. Sonuç: Acil servise başvuran karın ağrılı hastalarda yatak başı ultrasonografik incelemede acil servis hekimlerinin patolojiyi saptama yetkinlikleri yüksektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Abdominal pain is a symptom that is among the most common reasons for applying to the Emergency Department and constitutes 5% to 10% of the Emergency Service admissions. In this study, we aimed to examine the effectiveness of diagnosis between the ultrasonographic examination performed by the Emergency Service Physician and the ultrasonographic imaging performed by the Radiology Physician in patients who applied to the Emergency Department with the complaint of abdominal pain. Materials and Methods: The study was prospectively on sale in the Emergency Department of Antalya, 18-year-old non-traumatic January 2022-August 31, 2022. Demographic data of the patients included in the study, anamnesis and physical examination, ultrasonographic images made by the Physician and Radiology Physician are analyzed. Results: 305 patients were included in the study. Women constituted 46.6% of the patients. The mean age of the patients was 54.24±1.49 years. While the most common symptom observed in the patients was nausea, the most common finding was defense with a rate of 20.66%. The mean total bilirubin values of the patients were measured as 2.78±3.08 mg/dL. Pathological findings were detected in 19 patients who underwent computed tomographic imaging. 46.89% of the patients were discharged after treatment in the emergency department. In the bedside evaluation performed by the Emergency Department Physician, the sensitivity in detecting calculous cholecystitis was 88%, the specificity was 99%. Kappa value was found to be 0.9 for stony cholecystitis, 0.65 for calculous cholecystitis and 0.44 for choledocholithiasis. Conclusion: In bedside ultrasonographic examination of patients with abdominal pain who applied to the emergency department, emergency physicians have high ability to detect pathology.