Genital enfeksiyon geçiren kadınların sosyal medya etkilenimlerinin semptom giderici uygulamalara etkisi
The effect on social media use on women's symptom relieving practices for genital infection
- Tez No: 761460
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: geleneksel uygulamalar, genital enfeksiyon, kadın sağlığı, sosyal medya, Genital infections, social media, traditional practices, women's health
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma kadınların genital enfeksiyona yönelik semptom giderici uygulamalarına sosyal medya kullanımının etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Eylül-Aralık 2019 tarihleri arasında T.C. Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Jinekoloji Polikliniği'ne başvuran genital enfeksiyon tanılı 315 kadın oluşturmuştur. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Genital Hijyen Davranışları Envanteri”,“Genital Enfeksiyon/Semptom Giderici Uygulamalar ve Sosyal Medya Kullanımı Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.22 paket programında analiz edilmiştir. Kadınların %77.8'inin daha önce genital enfeksiyon tanısı aldığı, %54.6'sının genital enfeksiyon için geleneksel uygulama yaptığı, %64.8'inin sosyal medya kullandığı ve %56.4'ünün sosyal medyadaki kadın sağlığıyla ilgili bilgilerin kısmen doğru-güvenilir olduğunu düşündüğü bulunmuştur. Genital enfeksiyon geçiren kadınların“Genital Hijyen Davranışı Envanteri”nden 79.51±9.59 puan aldıkları ve eğitim durumu yüksek olan ve günlük ihtiyaçları için rahat para harcayan kadınların“Genital Hijyen Davranışı Envanteri”puan ortalamalarının daha yüksek olduğu, daha önce genital enfeksiyon tanısı alan ve genital enfeksiyona ilişkin bilgi almayan kadınların“Genital Hijyen Davranışı Envanteri”puan ortalamalarının daha düşük olduğu, sosyal medya kullanmayan kadınların“Genital Hijyen Davranışı Envanteri”puan ortalamasının daha düşük olduğu bulunmuştur. Sosyal medya kullanımının“Genital Hijyen Davranışı Envanteri”puan ortalamasını azalttığı yönünde bir sonuca varılmamıştır. Fakat toplanan veriler ışığında kadınlar sosyal medyadan her zaman doğru bilgiler edinmemektedirler. Kadın sağlığı hemşiresi olarak, genital sağlığı koruyacak uygulamaların yanlış ya da yetersiz yapıldığı durumlarda, kadınlarla yüz yüze ya da sosyal medya vasıtasıyla iletişime geçilerek doğru davranışların kazandırılması konusunda eğitici ve danışmanlık rolü kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This descriptive and determine the relationship study was conducted to determine the effect of social media use on women's symptom relieving practices for genital infections. The sample of the study was sent to 315 women who applied to Erciyes University Health Application and Research Center Gynecology Polyclinic were diagnosed with genital infection. The data were collected with the“Introductory Information Form”,“Genital Hygiene Behavior Inventory”,“Genital Infection/Symptom Relieving Practices and Social Media Usage Information Form”. The obtained data were analyzed in the IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.22 package program. It was found that 77.8% of the women were diagnosed with genital infection before. It was determined that 54.6% of the women performed traditional practices for genital infection. It was found that 64.8% of the women used social media and thought that the information about women's health on social media was partially correct-reliable (56.4%).“Genital Hygiene Behavior Inventory”of women with a high level of education and who spend money comfortably for their daily needs in which women with genital infection got 79.51 ± 9.59 points from the“Genital Hygiene Behavior Inventory”.“Genital Hygiene Behavior Inventory”mean scores of women who were previously diagnosed with genital infection and did not receive information about genital infection were lower, women who did not use social media had lower“Genital Hygiene Behavior Inventory”. There is no conclusion that the use of social media decreases the average score of the“Genital Hygiene Behavior Inventory”. However, in the light of the data collected, women do not always get accurate information from social media. As a women's health nurse, in cases where practices to protect genital health are performed incorrectly or insufficiently, a trainer and counseling role should be used in order to gain correct behaviors by communicating with women face to face or via social media.